ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας
© Sputnik/Michael Klimentyev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, δήλωσε ότι θα αναθέσει στην κυβέρνηση και τις αρχές επιβολής του νόμου να επεξεργαστούν μέτρα που σχετίζονται με διαφυγή στο εξωτερικό τραπεζιτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός, φυσικά, ώστε να μην περιορίζονται οι ελευθερίες των πολιτών, αλλά πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και για το κράτος και για την κοινωνία και για τους καταθέτες των τραπεζών, ώστε και αυτοί να προστατεύονται από εγκληματικές συμπεριφορές, αυτό είναι σαφές. Επιτρέψτε μου να δώσω τις ανάλογες εντολές και στην κυβέρνηση και στις αρχές επιβολής του νόμου, και μαζί σας να σκεφτούμε τι θα κάνουμε» δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ναμπιούλινα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, δήλωσε ότι συχνά, η αιτία της πτώχευσης των τραπεζών δεν είναι οι οικονομικές συγκυρίες, αλλά οι εγκληματικές δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε, οι τραπεζίτες συχνά κρύβονται στο εξωτερικό.

«Η αναπόφευκτη τιμωρία είναι φυσικά ένα σημαντικό πράγμα, ώστε οι άλλοι τραπεζίτες να μην επαναλαμβάνουν παρόμοιες δραστηριότητες, και μάλιστα υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές περιπτώσεις στις οποίες τραπεζίτες φεύγουν στο εξωτερικό όπου έχουν βγάλει τα κεφάλαια τους, και τα κεφαλαία αυτά πρέπει να επιστραφούν, όχι μόνο να τιμωρηθούν αλλά και για να επιστρέψουν πίσω τα κεφάλαια αυτά. Φυσικά είναι μια δύσκολη δουλειά» δήλωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ίδια επεσήμανε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση στο ζήτημα αυτό.

«Ενδεχομένως, να σκεφτούμε το θέμα αυτό από νομοθετικής απόψεως, επειδή στη χώρα μας υπάρχουν πολίτες που δεν πληρώνουν ούτε τους λογαριασμούς που αφορούν τις κοινωνικές παροχές ούτε τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα της τροχαίας. Αλλά όταν υπάρχουν τραπεζίτες με τέτοια τεράστια χρέη να φεύγουν στο εξωτερικό ανενόχλητοι… Αντιλαμβάνομαι ότι μέσα σε δύο ημέρες δεν μπορεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το υπάρχον σύστημα » υπογράμμισε η Ναμπιούλινα.

Επίσης, κατά τη συνάντηση της με τον Ρώσο πρόεδρο επισήμανε ότι η κατάσταση στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερή, αλλά δυσκολίες υπάρχουν ακόμη.

«Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα αντικατοπτρίζει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία. Υπάρχουν φυσικά πολλές δυσκολίες, αλλά γενικά η κατάσταση είναι σταθερή και σταδιακά αποκαθίσταται η δανειοδότηση, τα επιτόκια μειώνονται σταδιακά, αλλά η δυναμική είναι ανισομερής, καθώς τον ένα μήνα οι δείκτες αυξάνονται και τον άλλον παρατηρείται μια μικρή πτώση» δήλωσε η Ναμπιούλινα.

«Τον Αύγουστο, χωρίς να λάβουμε υπόψιν τη συναλλαγματική αναπροσαρμογή, τα δάνεια που δόθηκαν σε μη πιστωτικούς οργανισμούς, σε επιχειρήσεις δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 0,2%. Τα δάνεια που δόθηκαν στους πολίτες αυξήθηκαν λίγο περισσότερο, κατά 0,8%. ¨Όμως αν δούμε τη δυναμική που υπήρξε μετά τον Ιανουάριο για διάστημα οκτώ μηνών, θα διαπιστώσουμε ότι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν παρόλα αυτά λίγο, ενώ τα δάνεια προς τους πολίτες αυξήθηκαν», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ελβίρα Ναμπιούλινα είπε επίσης ότι οι καταθέσεις των πολιτών από τον Ιανουάριο του 2016 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 4%, ενώ μειώθηκαν οι καταθέσεις σε δολάρια.

Ανέφερε ακόμα ότι οι καταθέσεις των πολιτών υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τα 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια. «Οι καταθέσεις του πληθυσμού αυτή τη στιγμή θα σας πω ακριβώς, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν 23,374 (τρισεκατομμύρια σ.σ). Πρόκειται για μεγάλα ποσά και στην ουσία συνιστούν και την πηγή της χρηματοδότησης της οικονομίας. Στον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται η χρηματοπιστωτική κατάσταση, που είναι προϋπόθεση για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η οικονομία» υπογράμμισε η κ. Ναμπιούλινα.

Εκτός των άλλων, όπως είπε η ίδια, τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν επτά φορές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών τα 537 δισεκατομμύρια ρούβλια, προσεγγίζοντας ουσιαστικά τα επίπεδα του 2014.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, τα κέρδη αυξήθηκαν επτά φορές, πέρυσι μάλιστα είχαν καταγραφεί και ζημίες. Αυτά τα κέρδη δεν συνιστούν μια πηγή «γρήγορης κατανάλωσης», αλλά πηγή κεφαλαίου, και το κεφάλαιο μπορεί να ενισχύσει τον τομέα της χρηματοδότησης της οικονομίας», σημείωσε η Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Πηγή: www.ria.ru