ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδιαφέρον της Gazprom για την ενεργειακή αγορά της Τουρκίας
© Sputnik/Mikhail Mokrushin
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον της Gazprom για την ενεργειακή αγορά της Τουρκίας

Η Gazprom επιδεικνύει ενδιαφέρον να κατασκευάσει νέους ή να αγοράσει τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας Άγκυρας και το "ξεπάγωμα" του έργου Turkish Stream, δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters o αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

H Gazprom ενδιαφέρεται για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο στην τουρκική αγορά, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο τις δηλώσεις Μεντβέντεφ.

«Ενδιαφερόμαστε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις να συμμετάσχουμε στα έργα (σ.σ.στον ενεργειακό τομέα). Πολύ περισσότερο, τώρα, που οι τιμές έπεσαν, μέσα στην Τουρκία το ενδιαφέρον για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που να λειτουργούν με φυσικό αέριο, είναι μεγαλύτερο, απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν… Για τον λόγο αυτό θα μελετήσουμε πολύ προσεκτικά τα έργα αυτά» δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Η Gazpom- όπως είπε- θα εξετάσει τόσο το ενδεχόμενο της κατασκευής νέων σταθμών, όσο και το ενδεχόμενο της αγοράς σταθμών.

«Μπορεί να αφορά και την αγορά. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι επενδυτές, εξαιτίας της εσωτερικής αναδιοργάνωσης προσφέρθηκαν να πουλήσουν τα μερίδια τους στον τομέα αυτό.¨Όμως όλα αυτά βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο. Προς το παρόν είναι νωρίς να πούμε κάτι», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ, χωρίς να κατονομάσει τους επενδυτές.

Στον όμιλο της Gazprom ανήκει και η Gazprom Energo Holding, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Mosenergo, των θερμοηλεκτρικών σταθμών TGK-1 και OGK-2 και του MOEK (σ.σ.Ενοποιημένη Ενεργειακή Εταιρεία της Μόσχας), στους οποίες ανήκουν 80 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ρωσική Ομοσπονδία ισχύος μεγαλύτερης των 38 Γιγαβάτ (που αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής ισχύος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σ' όλη την επικράτεια της Ρωσίας).

Πηγή: www.ria.ru