ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριμερής συνάντηση Ε.Ε- Ρωσίας-Βουλγαρίας  για τον κόμβο φυσικού αερίου Balkan
© Sputnik/Igor Zarembo
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριμερής συνάντηση Ε.Ε- Ρωσίας-Βουλγαρίας για τον κόμβο φυσικού αερίου Balkan

Τριμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας με θέμα την κατασκευή του κόμβου φυσικού αερίου με την επωνυμία «Μπαλκάν», θα πραγματοποιηθεί-με πρωτοβουλία των Βρυξελλών-έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ την παρούσα στιγμή γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης αρμόδιος για οικονομικά θέματα Τομισλάβ Ντόντσεφ.

Το βουλγαρικό περιοδικό Mediapool, γράφει ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης προβλέπεται να συζητηθούν οι νομικές πτυχές που αφορούν την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου που θα φθάνει στον κόμβο αναδιανομής μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Βάρνα.

«Συμφωνώ πλήρως με την εκτίμηση της Ρωσίας, ότι ο South Stream δεν μπορεί να προχωρήσει. Αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε, είναι να πραγματοποιήσουμε μια τριμερή συνάντηση, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσκαλέσει τη Βουλγαρία και τη Ρωσία για να συζητήσουμε τις  νομικές πτυχές σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οι τεχνικές πτυχές δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Η συνάντηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Όμως αυτό εξαρτάται και από τα άλλα μέρη», δήλωσε ο Ντόντσεφ.

Το ζήτημα της συμμετοχής της Ρωσίας στο έργο αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι συνπροεδρεύοντες  της μικτής βουλγαρο-ρωσικής επιτροπής οικονομικής και επιστημονικοτενχικής συνεργασίας στην Βάρνα, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz Γκεόργκι Γκέγκοφ. 

Ο Γκέγκοφ επεσήμανε, επίσης, ότι, στην συνάντηση παρευρίσκονταν οι εκπρόσωποι της Gazprom οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για το έργο, ωστόσο η ρωσική εταιρεία ζητά εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι και αυτό το έργο δεν θα έχει την κατάληξη που είχε ο South Stream.

Πηγή: www.ria.ru