ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Πούτιν  προτείνει απαλλαγή από φόρους και εισφορές,  για όσους αυτοαπασχολούμενους δηλώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα
© Sputnik/Aleksey Nikolskyi
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση Πούτιν για φοροαπαλλαγή αυτοαπασχολούμενων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε οι αυτοαπασχολούμενοι πολίτες να απαλλαγούν για δύο χρόνια από την καταβολή φόρων και εισφορών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ,στα τέλη του έτους η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο βάσει του όσοι επιχειρηματίες δεν είχαν νομιμοποιήσει την δραστηριότητα τους και τη δηλώσουν, δεν θα διώκονται.

Στους ρυθμούς της νόμιμης δραστηριότητας

Είναι αναγκαίο οι αυτοαπασχολούμενοι για δύο χρόνια να μην καταβάλλουν φόρους και υποχρεωτικές εισφορές, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου στρατηγικής ανάπτυξης και έργων προτεραιότητας.

Ο ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι η προσωρινή απαλλαγή των αυτοαπασχολουμένων από την καταβολή φόρων και υποχρεωτικών εισφορών θα τους δώσει τη δυνατότητα «να ενταχθούν ήρεμα στους κανονικούς ρυθμούς της νόμιμης δραστηριότητας».

Ο Πούτιν επέστησε, επίσης, την προσοχή στο ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί η απασχόληση των αυτοαπασχολούμενων πολιτών ως μη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα.

«‘Εάν αυτό είναι αναγκαίο, θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες τροπολογίες στη νομοθεσία», σημείωσε ο πρόεδρος.

Καμία πληρωμή

Ένας από τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισπεύσει την διαδικασία επίλυσης του ζητήματος, που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους πολίτες… Πρότεινε μάλιστα «να καταβάλλουν κάποιες λογικές εισφορές» ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ως μικροεπιχειρηματίες και εν συνεχεία ως μεσαίοι επιχειρηματίες.

«Καμία καταβολή, στα επόμενα δύο — τρία χρόνια δεν θα υπάρξει. Αυτό που χρειάζεται είναι να κλείσουμε το ζήτημα, όλοι ήδη συμφωνούν και θα γίνει, ελπίζω, άμεσα», ήταν η απάντηση του Πούτιν.

Ο νόμος θα ψηφιστεί στο τέλος του χρόνου

Το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την απαλλαγή των επιχειρηματιών που έχουν ατομική επιχείρηση όπως και των διευθυντικών στελεχών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), από την ευθύνη της μη νόμιμης δραστηριότητας, σε περίπτωση που δηλώσουν την δραστηριότητα τους, θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε ο Ουλιουκάγιεφ, οι ρώσοι που ασχολούνται με επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν νομιμοποιήσει την δραστηριότητα του αυτή, ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια. Ο Ουλιουκάγιεφ, σχολιάζοντας την πρόταση του ρώσου πρόεδρου επεσήμανε το εξής: «Αυτό ακριβώς αφορά και η δικής σας πρόταση για την κατάρτιση του σχετικού νόμου, ο οποίος θα απήλλασε και από την ενδεχόμενη ευθύνη για μια τέτοια μη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα και από τις φορολογικές υποχρεώσεις για ένα διάστημα έως τρία έτη».

Εκτός των μέτρων που θα δώσουν την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να νομιμοποιήσουν την δραστηριότητα τους, το πρόγραμμα υποστήριξης των ΜΜΕ στην Ρωσία, αφορά κι εκείνους που προτίθενται να ξεκινήσουν τώρα την νέα τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στους μηχανισμούς οι οποίο θα συμβάλλουν στο να διαμορφωθούν οι νέες αγορές, επεσήμανε, ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσφορά και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να τονωθεί ο ανταγωνισμός, αλλά και η ζήτηση (πρωτίστως μέσω των ποσοστώσεων των κρατικών παραγγελιών και των παραγγελιών εκ μέρους των κρατικών εταιρειών).

Πηγή: www.ria.ru