ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ρωσία βελτίωσε τις θέσεις της στην κατάταξη του παγκόσμιου ανταγωνισμού
© Sputnik/Anton Belitskiy
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία βελτίωσε τις θέσεις της στην κατάταξη του παγκόσμιου ανταγωνισμού

Η Ρωσία βελτίωσε —μέσα σ ένα χρόνο —τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας της, κατά δύο μονάδες, καταλαμβάνοντας την 43η θέση ανάμεσα σε 138 χώρες. Αυτό αναφέρεται στη έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας 2016-1017, την οποία συνέταξε το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Την πρώτη θέση στον «Παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας» κατέλαβε-σύμφωνα με το Παγκόσμιο φόρουμ —όπως και τα προηγούμενα χρόνια,η Ελβετία. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Σιγκαπούρη και στην τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πρώτη δεκάδα βρέθηκαν, επίσης, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιαπωνία  το Χονγκ Κόνγκ και η Φινλανδία.     

Η Μεγάλη Βρετανία η οποία εφέτος ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέβηκε στην έβδομη θέση από την δέκατη στην οποία βρίσκονταν πέρυσι. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει, ότι κατά την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της βρετανικής οικονομίας, οι αναλυτές δεν έλαβαν υπ όψιν τις συνέπειες του Brexit, οι οποίες ενδεχομένως να επιδεινώσουν την θέση του Λονδίνου στην παγκόσμια κατάταξη.  

Η Ρωσία σύμφωνα με τον ««Παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας», βελτίωσε τους δικούς της δείκτες, ανεβαίνοντας από την 45η στην 43η θέσης. Η τάση αυτή ανάπτυξης συνεχίζεται σταθερά εδώ και μερικά χρόνια. 

«Όπως βλέπουμε, η ανταγωνιστικότητα της Ρωσίας είναι λίγο πολύ σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όμως από την μία πλευρά παρατηρούμε μια μεγάλη πτώση σε μακροικονομικό επίπεδο (σ.σ.από την 40η θέση στην 90η) και φυσικά ο πληθωρισμός παραμένει ένας  από τους σημαντικούς παράγοντες, που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα στην Ρωσία. Μεταξύ των άλλων παραγόντων είναι η μείωση των δημοσίων επενδύσεων που μπορούν να βελτιώσουν μελλοντικά την ανταγωνιστικότητα. Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε, ότι η Ρωσία μπόρεσε να ενεργοποιήσει δικούς της εσωτερικούς  πόρους» δήλωσε στο Ria Novosti ο αρμόδιος του ρωσικού τομέα στην διαμόρφωση του «Παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, ότι οι βελτιώσεις αφορούν πρωτίστως, την αποτελεσματικότητα της εσωτερικής αγοράς, η οποία ενισχύθηκε με τις μεταρρυθμίσεις στην ρωσική νομοθεσία  που διευκολύνουν την νέα επιχειρηματικότητα και περιορίζουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βασικοί παίκτες της αγοράς.    

«Παρατηρούμε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται για την βελτίωση της παιδείας ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμων  του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ.

Παράλληλα το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ επισημαίνει ότι ο χρηματοπιστωτικός  τομέας της χώρας εξακολουθεί να υποφέρει εξαιτίας των χαμηλών εισροών κεφαλαίου, κάτι που σχετίζεται με  τα έσοδα από τις πωλήσεις ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και εξαιτίας «του ότι έχει η κλείσει για τους ρώσους επενδυτές η πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές», γεγονός που είχε ως συνέπεια  τον περιορισμό των δανείων και επιχειρηματικών κεφαλαίων.     

Επιπλέον, όπως λέει ο Κρόττι, στην Ρωσία παρατηρείται μια τάση απεξάρτησης από τις ενεργειακές πηγές  με κατεύθυνση την ανάπτυξη  καινοτόμων τεχνολογιών. «Είναι  εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Φυσικά υπάρχουν ρίσκα μειωμένου κινδύνου  σε μακροικονομικό επίπεδο, όπου ωστόσο μπορούν να υπάρξουν και άλλες κατευθύνσεις που μπορούν να ρίξουν την Ρωσία προς τα πίσω. Ωστόσο στην παρούσα στιγμή, βαδίζουμε με βάση τα δικά μας στατιστικά στοιχεία, για αυτό και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας της οικονομίας να ενεργούν από κοινού για να βελτιωθεί  το περιβάλλον της ανταγωνιστικότητας  και για τις ρωσικές επιχειρήσεις»

Πηγή: www.ria.ru