ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νόβακ : συμφωνία για τον «Turkish Stream» μπορεί να υπάρξει  τον Οκτώβριο
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόβακ : συμφωνία για τον «Turkish Stream» μπορεί να υπάρξει τον Οκτώβριο

Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπολογίζει ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ενώ οι διαβουλεύσεις με τους τούρκους εταίρους  θα συνεχισθούν και αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.     

Νωρίτερα η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι εξασφάλισε τις πρώτες άδειες από την τουρκική κυβέρνηση που αφορούν την έγκριση της κατασκευής του Turkish Stream, και τώρα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Ο Νόβακ στα μέσα Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει στο Ria Novosti, ότι η Ρωσία αναμένει την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για το έργο τον Οκτώβριο, ενώ αυτή τη στιγμή καταρτίζεται από κοινού το κείμενο της συμφωνίας και ο «οδικός χάρτης».    

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε εντατικά για την υλοποίηση του έργου ‘'Turkish Stream''… Την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας  μαζί με τη Gazprom βρέθηκε στην Τουρκία, όπου είχε απευθείας συνομιλίες με τους τούρκους εταίρους για την διακρατική συμφωνία και τον «οδικό χάρτη» που επισυνάπτεται σ' αυτήν. Η εργασία αυτή συνεχίζεται και, την επόμενη εβδομάδα, θα συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις. Ευελπιστώ ότι στα μέσα Οκτωβρίου, ενδεχομένως και νωρίτερα, να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24».

Η Gazprom  και η τουρκική εταιρεία Botas την 1η Δεκεμβρίου του 2014 είχαν υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream. Ο αγωγός φυσικού αερίου θα διανύσει μια διαδρομή 660 χιλιομέτρων επί του παλαιού διαδρόμου του South Stream και μια διαδρομή 250 χιλιομέτρων επί του νέου διαδρόμου, με κατεύθυνση το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.  

Υπολογίζεται ότι, το φυσικό αέριο που θα διοχετεύεται μέσω της πρώτης διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου θα προορίζεται εξ ολοκλήρου για την τουρκική αγορά.     

Πηγή: www.ria.ru