ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ρωσία και η Τουρκία συζήτησαν το ενδεχόμενο όδευσης αγωγού φυσικού αερίου έως την Ελλάδα
© EPA/STEFAN SAUER
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία και η Τουρκία συζήτησαν το ενδεχόμενο όδευσης αγωγού φυσικού αερίου έως την Ελλάδα

Ο ρώσος υπουργός Ενέργεια Αλεξάντρ Νόβακ και ο τούρκος ομόλογος του Μπεράτ Αλμπαϊράκ συζήτησαν την πορεία των εργασιών που αφορούν την πιθανή επέκταση της γραμμής όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία έως τα σύνορα της Ελλάδας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, μετά την συνάντηση των υπουργών στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ είχε δηλώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει στο διάστημα Νοεμβρίου Δεκεμβρίου να αρχίσει ουσιαστικές συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους για τον αγωγό φυσικού αερίου Poseidon στην Ελλάδα, καθώς το φυσικό αέριο για τον αγωγό αυτό μπορεί να διοχετευθεί μέσω του Turkish Stream.

Ρωσία και  Τουρκία  υπέγραψαν  συμφωνία για την κατασκευή του Turkish Stream

To Poseidon είναι το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου ITGI που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Ιταλίας. Ο αγωγός φυσικού αερίου ITGI (InterconnectorTurkey — Greece — Italy) μήκους 800 χιλιομέτρων, και δυναμικότητας 8-10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με την αρχική ιδέα θα μετέφερε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της όδευσης Τουρκίας-Ελλάδας —Ιταλίας, ωστόσο τον Φεβρουάριο η Gazprom, η Edison και η ΔΕΠΑ υπόγραψαν μνημόνιο συναντίληψης, για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Οι εταίροι διακήρυξαν την πρόθεση τους να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό το Έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργουITGI Poseidon.

Πηγή: www.ria.ru