ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Die Presse: Οι επενδυτές στρέφονται, εκ νέου, στη ρωσική αγορά
© Sputnik/Alexey Filippov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Presse: Οι επενδυτές στρέφονται, εκ νέου, στη ρωσική αγορά

Το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών έκανε τοποθετήσεις σε δεκαετή ευρωομόλογα αξίας 1,25 δισ. δολαρίων, παράλληλα η ζήτηση ομόλογων  υπερέβη σε αξία την τοποθέτηση κατά έξι φορές, πράγμα που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη ρωσική αγορά ομολόγων  επανήλθε, έγραφε  η αυστριακή έκδοση της Die Presse.

Τον Μάιο του 2016 η Ρωσία είχε προσελκύσει από την αγορά κεφαλαίου 1,75 δισ. δολάρια, παρότι οι ξένοι επενδυτές απέφευγαν τις συναλλαγές εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων. Ωστόσο, οι προσδοκίες των ξένων επενδυτών σε σχέση με τη ρωσική χρηματοπιστωτική αγορά, ενισχύθηκαν σημαντικά. Μάλιστα  το τελευταίο ομολογιακό δάνειο βρήκε τέτοια ανταπόκριση, που η ζήτηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, υπερέβη τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

«Αιτήσεις υπέβαλλαν περίπου διακόσιοι επενδυτές. Στην συναλλαγή συμμετείχαν μόνο αλλοδαποί και μάλιστα το 53% των χρεογράφων αγοράσθηκε από αμερικανούς επενδυτές»  αναφέρεται στο άρθρο.

Η αυξημένη ζήτηση για δεύτερη έκδοση ευρωομολόγων  οφείλεται στο ότι το διεθνές κέντρο εκκαθάρισης Euroclear, δέχθηκε να εξυπηρετεί τις τοποθετήσεις, σύμφωνα με τον αρθρογράφο.

«Η όρεξη για ρωσικά ομόλογα έχει επιστρέψει σε ένα επίπεδο το οποίο  δεν υπήρχε στην διάρκεια ενός μακροχρόνιου χρονικού διαστήματος», —δηλώνει στη εφημερίδα ο διαχειριστής κεφαλαιουχικού χρέους, της Ρωσίας και του Καζακστάν στην  Citigroup στο Λονδίνο, Μπλαζέι Ντανσκόφσκι.  

Επιπλέον, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος διαχείρισης χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, Κονσταντίν Βισκόφσκι, φέτος η Ρωσία σχεδιάζει να προβεί για πρώτη φορά σε τοποθετήσεις σε ευρωομόλογα σε γιουάν,  γράφει  η Die Presse.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούει κάποιος ότι η Ρωσία βρίσκεται στον δρόμο της σταθερότητας μετά από δύο χρόνια ύφεσης. Ακόμη και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S & P επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, βελτίωσε τις προβλέψεις του ως προς την ικανότητα αυτή, αξιολογώντας την από αρνητική έως σταθερή, καταλήγει ο αρθογράφος. 

Πηγή: www.ria.ru