ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Μίλερ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι  μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του Turkish Stream
© Sputnik/Alexei Druzhinin
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μίλερ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του Turkish Stream

«Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι μπορει να ξεκινήσει η κατασκευή και των δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και να ολοκληρωθεί  εμπρόθεσμα, έως τα τέλη του 2019», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom  Αλεξέι Μίλερ στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόερο Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Ο Μίλερ επισήμανε ότι η Gazprom  έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια για να να ξεκινήσει τις έρευνες στο τμήμα της τουρκικής οικονομικής ζώνης, στη Μάυρη Θάλασσα, που εκτείνεται από τα όρια των οικονομικών ζωνών της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, και θα φθάνει στην Τουρκία, σε μια απόσταση 250 χιλιομέτρων. «Όλα αυτά μας επιτρέπουν να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατασκευή και των δύο αγωγών θα έχει ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα έως τα τέλη του 2019. Ο ένας αγωγός ισχύος…(σ.σ. 15,75 δις κυβικών μέτρων) προορίζεται για την τουρκική αγορά. Ο δεύτερος αγωγός, όπως γνωρίζετε, θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αντίστοιχα, προβλέπεται η κατασκευή διαμετακομιστικών υποδομών για να μεταφέρεται το φυσικό άεριο μέσω Τουρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Μίλερ.   

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεδομένων των προπαρασκυαστικών εργασιών που έχουν γίνει, η Gazprom δημιούργησε στη Ρωσία όλες τις αναγκαίες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου που απαιτούνται για να διοχετεύεται το φυσικό άεριο στο θαλάσσιο τμήμα του αγωγού. «Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας, μας επιβεβαιώσαν ότι όλες οι άδειες και τα σχετικά έγγραφα, που είχαν εκδοθεί για τα τμήματα που βρίσκονται στην τουρκική οικνομική ζώνη και αφορούσαν τον αγωγό  South Stream, ισχύουν και για τον Turkish Stream» προσέθεσε.     

Η Ρωσία και η Τουρκία στις 10 Οκτωβρίου υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται υποθαλάσσια μέσω της Μαύρης Θαλάσσης. Η δυναμικότητα της κάθε γραμμής θα είναι 15,75 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η μία γραμμή προορίζεται για να προμηθεύει απευθείας την τουρκική αγορά με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη για να προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω Τουρκίας. Η συμφωνία ορίζει επίσης, ότι η κατασκυή και των δύο γραμμών  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι η Gazprom θα κατασκευάσει και θα κατέχει το θάλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου. Η πρώτη γραμμή και δη το χερσαίο τμήμα της, μέσω του οποίου η Τουρκία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο, θα ανήκει στους Τούρκους καταναλωτές. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται φυσικό άεριο με προορισμό την Ευρώπη, θα βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία μεικτής επιχείρησης που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: www.ria.ru