ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμπαϊράκ: Το 2017 η έναρξη των εργασιών κατασκευής του Turkish Stream
© Sputnik/ Iliya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλμπαϊράκ: Το 2017 η έναρξη των εργασιών κατασκευής του Turkish Stream

Η Άγκυρα αναμένει ότι οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα αρχίσουν τους πρώτους μήνες του 2017, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti.

«Ο αγωγός Turkish Stream είναι ένα σημαντικό έργο για την ενεργειακή μας πολιτική. Το 2019 το συμβόλαιο μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ουκρανίας (ως προς τη μεταφορά φυσικού αερίου) λήγει και η Ρωσία ξεκινάει ένα νέο έργο. Από την άποψη της διαφοροποίησης των προμηθευτών φυσικού αερίου το έργο αυτό θα επηρεάσει θετικά την ενεργειακή μας πολιτική. Εκτιμούμε, ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το 2017. Δεν βλέπουμε να υπάρχουν εμπόδια, ώστε να μην ολοκληρωθεί το έργο το 2019, όπως προγραμματίζεται», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Anadolu, αποσπάσματα της οποίας αναμετέδωσε το Ria Novosti.

Στις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται υποθαλάσσια μέσω της Μαύρης Θαλάσσης. Η δυναμικότητα της κάθε γραμμής θα είναι 15,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η πρώτη γραμμή, προορίζεται για να προμηθεύει απευθείας τη τουρκική αγορά με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη για να προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Τουρκίας. Στην συμφωνία ορίζεται επίσης το χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο αυτές γραμμές, το οποίο προβλέπει ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Πηγή: www.ria.ru