ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσία: Στην 40η θέση στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας
© Sputnik/Natalya Seliverstova
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Στην 40η θέση στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Ρωσία βρέθηκε στην 40η θέση στην κατάταξη Doing Business-2017 της World Bank (Παγκόσμιας Τράπεζας) και International Finance Corporation.Την προηγούμενη χρονιά, η Ρωσία ήταν στην 51η θέση.

Η έκθεση για την «Ευκολία του επιχειρείν»  συντάσσεται για 14η φορά και αφορά 190 χώρες. Η έκθεση ερευνά τους ρυθμιστικούς κανόνες που συμβάλλουν ή παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθ' όλη την διάρκεια του κύκλου της, που περιλαμβάνει την ίδρυση της επιχείρησης, την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, την πραγματοποίηση εξαγωγικών δραστηριοτήτων, την καταβολή φόρων, καθώς και το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των επενδυτών.      

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τα διατάγματα που εξέδωσε τον Μάιο του 2012 είχε αναθέσει στην κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα, που θα είχαν ως στόχο την αναβάθμιση της Ρωσίας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με τους όρους άσκησης της επιχειρηματικότητας, ώστε να φθάσει από την 120η θέση το 2011, στην 50η το 2015 και στην 20η το 2018.  

Φέτος, στην κατάρτιση της παγκόσμιας κατάταξης, ως προς τους δείκτες των πλέον ευνοϊκών προϋποθέσεων για την ευκολία του "επιχειρείν" την πρώτη θέση κατέκτησε η Νέα Ζηλανδία, "σπρώχνοντας" τη Σιγκαπούρη στη δεύτερη, η οποία βρίσκονταν  στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης  επί δέκα χρόνια. Εκτός των συγκεκριμένων χωρών, στην πρώτη δεκάδα, συμπεριελήφθησαν η Δανία, το Χονγκ Κονγκ,η Δημοκρατίας της Κορέας, η Νορβηγία,η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η ΠΓΔΜ.    

Οι συντάκτες της έκθεσης, κάθε χρόνο βελτιώνουν την μεθοδολογία της αξιολόγησης που κάνουν για να υπολογίσουν τις τρέχουσες τάσεις. Όπως διευκρίνισε στο Ria Novosti η Βαλεντίνα Σαλτανέ μία από τους συντάκτες της έκθεσης, το τρέχον έτος στην παγκόσμια κατάταξη συμπεριέλαβαν μία ακόμη χώρα, την Σομαλία, ενώ εισήγαγαν σειρά αλλαγών στους δείκτες.

«Με βάση τον νέο υπολογισμό, η θέση της Ρωσίας στην κατάταξη του προηγούμενου έτους ήταν η 36η ενώ εφέτος βρέθηκε στην 40η θέση» επεσήμανε η κ. Σαλτανέ.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία

Στην έκθεση επισημαίνεται, ότι η Ρωσία εντάχθηκε στις χώρες εκείνες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, που έχουν εφαρμόσει τον μεγαλύτερο  αριθμό μεταρρυθμίσεων, οι οποίες λαμβάνονται υπ' όψιν στην κατάταξη του Doing Business, από το 2004. Κατ' αυτόν τον τρόπο, στη Ρωσία, τη Γεωργία, την ΠΓΔΜ και την Αρμενία, εφαρμόσθηκαν περισσότερες από 30 μεταρρυθμίσεις.    

«Εφέτος (σ.σ.στη Ρωσία) καταγράψαμε μια θετική μεταρρύθμιση στο τομέα των αδειών κατασκευής..Στον τομέα αυτό απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες,…και η Ρωσία κατέλαβε την 115η θέση, και ελπίζουμε πως μελλοντικά η θέση αυτή θα βελτιωθεί», δήλωσε η Σαλτανέ.   

Η ίδια επεσήμανε, ότι καταχωρήθηκε και μια «αρνητική» μεταρρύθμιση στον δείκτη εφαρμογής συμβάσεων, όπου υποχρεωτικά έχει εφαρμοσθεί η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. «Σε σχέση με αυτό, προστέθηκαν 30 μέρες για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών», επισήμανε.

Υπογράμμισε δε, ότι, το τρέχον έτος δεν υπήρξαν τέτοιες ουσιαστικές αλλαγές στην μεθοδολογία, παρόμοιες με αυτές που έγιναν πέρυσι. «Ο δείκτης, τον οποίο διευρύναμε, είναι η επιβολή φορολογίας, όπου συμπεριλάβαμε τις διαδικασίες μετά την αποπληρωμή των φόρων  (postfiling), για παράδειγμα, εξετάζουμε πως πραγματοποιείται ο φορολογικός έλεγχος και πως γίνεται η επιστροφή του ΦΠΑ» δήλωσε η κ. Σαλτανέ. 

«Η Ρωσία και οι χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής  Ασίας, παρουσίασαν καλά αποτελέσματα σ' αυτόν τον τομέα, επειδή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα, δηλαδή οι διαδικασίες προχωρούν καλά και συμβαδίζουν με προηγμένες πρακτικές»,είπε η κ. Σαλτανέ. Σημείωσε δε, ότι,  «αυτή τη στιγμή η Ρωσία στο ζήτημα της επιβολής φόρων βρίσκεται στην 45η θέση».

Πηγή: www.ria.ru