ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ στην ρωσική οικονομία
© Sputnik/Vladimir Trefilov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ στην ρωσική οικονομία

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία και το ρούβλι, εκτιμά ο ρώσος υπουργός οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο κ. Σιλουάνοφ επισήμανε ότι οι αμερικανικές εκλογές, είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, στο οποίο οι εμπορικές και χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με αστάθεια. Είπε μάλιστα ότι παράγοντα ασάφειας, συνιστούν οι αναμενόμενες αλλαγές στον οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης και, συνεπώς, και στην οικονομική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Επειδή για τις επενδύσεις είναι αναγκαία η μακροοικονομική σταθερότητα και το προβλέψιμο στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε μια κατάσταση ασάφειας, πρέπει να αναμένει κανείς κάποια παύση στην επενδυτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ» προσέθεσε.

Μάλιστα ό ίδιος, εκτιμά ότι η νίκη του Τραμπ δεν θα έχει κάποιες σοβαρές επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία και το ρούβλι.

«Η ρωσική χρηματοπιστωτική αγορά, όπως διαπιστώνουμε, αντέδρασε με τρόπο εγκρατή στο γεγονός αυτό» είπε ο ρώσος υπουργός εκτιμώντας ότι «αυτό είναι ευχάριστο, καθώς η πολιτική διαμόρφωσης του προϋπολογισμού όπως και η χρηματοπιστωτική πολιτική, προσβλέπουν ακριβώς στο να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες και να μειωθεί η εξάρτηση από τους εξωτερικούς παράγοντες».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σιλουάνοφ, για να ελαχιστοποιηθούν οι έξωθεν κραδασμοί, η πολιτική διαμόρφωσης του προϋπολογισμού της Ρωσίας, πρέπει να είναι προσεκτική και σταθμισμένη.
«Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε μια τέτοια μακροοικονομική δομή, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της απεξάρτησης και της σταθερότητας της οικονομίας περαιτέρω» επεσήμανε ο Σιλουάνοφ.

Γι αυτό, όπως είπε, στα προσεχή τρία χρόνια προβλέπεται μια σταδιακή μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. «Πολύ σύντομα θα συζητήσουμε στο πλαίσιο της κυβέρνησης τους νέους κανόνες όσον αφορά τον προϋπολογισμό».

Πηγή: www.ria.ru