ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλ. Τσίπρας: Να αναγνωριστούν οι προσπάθειές μας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/LIAKOS
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Τσίπρας: Να αναγνωριστούν οι προσπάθειές μας

«Πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί η θετική δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα, είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σημείωσε ότι «πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους», εξηγώντας ότι με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους και πως «επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει και ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε επιπλέον ότι «η Ελλάδα αποτελεί το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται στην χώρα μας, πρώτοι εκείνοι, «δίνοντας το έναυσμα της εμπιστοσύνης και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που αναμένει». Διαβεβαίωσε δε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες.

Το 2017, το έτος που περιμένουμε να βρει την Ελλάδα να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης» και πως τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει χρόνιες στρεβλώσεις και να μεταρρυθμίσει την οικονομία, να αλλάξει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να θεμελιώσει αναπτυξιακό υπόβαθρο στους κλάδους που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Επιπλέον, επιδιώκει να επενδύσει στον Έλληνα ναυτικό και στη συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσής του, με σεβασμό στις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της ναυτικής βιομηχανίας, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην καινοτομία και στη συνεχή ανάπτυξη και υλοποίηση έργων εντάσεως ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το 2016 αναδεικνύεται ως το έτος σταθεροποίησης της οικονομίας», κατά το οποίο «δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», «έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή» και «η ανεργία αν και παραμένει απαράδεκτα υψηλή μπήκε σε τροχιά σταθερής απομείωσης».

Το 2017, τόνισε, είναι ο χρόνος που όλοι περιμένουμε να βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές χρήματος. Επισήμανε ότι αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι φορείς της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ