ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσία: Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων μειώθηκαν 5 φορές σε διάστημα 10 μηνών
© Sputnik/Aleksey Kudenko
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων μειώθηκαν 5 φορές σε διάστημα 10 μηνών

Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων από την Ρωσία στο διάστημα Ιανουαρίου —Οκτωβρίου σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ρωσίας, μειώθηκαν 5 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου, φθάνοντας τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα, με βάση τις εκτιμήσεις, μειώθηκαν 5 φορές φθάνοντας τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο βασικός παράγοντας εκροών υπήρξε η απόσβεση του εξωτερικού χρέους των τραπεζών, στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου του2016, βασικός παράγοντας υπήρξε η αγορά ξένων ομολόγων από τους υπόλοιπους τομείς» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας.

Η Τράπεζας της Ρωσίας —τον μήνα Σεπτέμβριο- προέβλεψε για το 2016 μείωση των καθαρών εκροών κεφαλαίων από την Ρωσία από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια στα 14 δισεκατομμύρια, και για το 2017 στα 18 δισεκατομμύρια από τα 25. Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων για την περίοδο 2018-2019 προβλέπεται να είναι της τάξεως των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βασικός παράγοντας εκροών κεφαλαίου για το 2016 θα παραμείνει, σε συνθήκες ισχύος των διεθνών κυρώσεων, η απόσβεση του εξωτερικού δανεισμού εκ μέρους των ρωσικών τραπεζών και εταιρειών, διευκρινίζει η Τράπεζα της Ρωσίας στην ανακοίνωση της. 

Πηγή: www.ria.ru