ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσία: Ο δείκτης εμπιστοσύνης για την οικονομία  άγγιξε την μέγιστη ετήσια τιμή
© Sputnik/Vadim Zhernov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Ο δείκτης εμπιστοσύνης για την οικονομία άγγιξε την μέγιστη ετήσια τιμή

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των ρωσικών επιχειρήσεων για την οικονομία της χώρας σημείωσε άνοδο τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τη μέγιστη ετήσια τιμή, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Markit (Markit Business Outlook Survey).

Στο διάστημα  από 12 εως 27 Οκτωβρίου, ο δείκτης ήταν +18. Ο δείκτης υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού εταιρειών οι οποίες αναμένουν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας  για τους επόμενους 12 μήνες και του αριθμού των εταιρειών που περιμένουν  πτώση.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι, παρά την  άνοδο του (δείκτη) σε σχέση με την τιμή των +16 μονάδων του Ιουνίου, τα στοιχεία του Οκτωβρίου εξακολουθούν να είναι πιό αδύναμα σε σχέση με τους μέσους δείκτες των τελευταίων ετών.

Οι ερωτηθήσες εταιρείες επισημαίνουν, ότι παράγοντες που μπορούν να τονώσουν την παραγωγή στους επόμενους 12 μήνες, είναι η παραγωγή νέων προϊόντων, η έξοδος στις διεθνείς αγορές, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η απόκτηση μεγαλύτερης εξειδίκευσης για τα στελέχη των  επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι εν λόγω εταιρείες γνωρίζουν και τους κινδύνους που απειλούν την δραστηριότητας τους, όπως είναι οι υψηλοί φόροι, οι δυσκολίες στην απόκτηση πιστώσεων και οι διακυμάνσεις  του ρουβλίου.     

"Η βελτίωση των δεικτών της ρωσικής οικονομίας κατά την διάρκεια του 2016 δημιουργεί αισιοδοξία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι προβλέψεις αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας έφθασαν στην μέγιστη δυνατή τιμή. Οι υψηλοί δείκτες PMI (επιχειρηματικής δραστηριότητας), τόσο στον τομέα της βιομηχανίας, όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, δημιούργησαν προσδοκίες για αύξηση κερδών, εσόδων και απασχόλησης". Κατ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας ο οικονομολόγος της  HIS Markit  Σάμουελ Άρας. 

Νωρίτερα, η εταιρεία Markit είχε ανακοινώσει ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας (PMI) στούς κλάδους επεξεργασίας της Ρωσίας, τον Οκτώβριο ανανέωσε την μέγιστη τιμή για τα τέσσερα  χρόνια, φθάνοντας τις 52,4 μονάδες από τις 51,1 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης PMI στον τομέα των υπηρεσιών, τον  Οκτώβριο περιορίσθηε στις 52,7 μονάδες από τις 53 που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Πηγή:www.ria.ru