ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Λαβρόφ εξέθεσε τους λόγους που εμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Λαβρόφ εξέθεσε τους λόγους που εμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Οι απειλές της τρομοκρατίας, οι "πόλεμοι στον τομέα της ενημέρωσης" και οι μονομερείς  κυρώσεις είναι εκείνοι οι παράγοντες, οι οποίοι,  όπως εκτιμά ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εμποδίζουν την πακόσμια οκονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάτπυτξης.  

Σε άρθρό του,που δημοσιεύεται σε μέσα  ενημέρωσης των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC) παραμονές της συνάντησης κορυφής του οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Περού στι 19-20 Νοεμβρίου, ο ρώσος υπουργός επισημαίνει ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό το φως μια ταραχώδους κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία. "Η συνεχιζόμενη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου πολυπολικού κόσμου, συντελείται σε συνθήκες αυξανόμενης αστάθειας. Αυξάνονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, τις περιφερειακές διενέξεις, την μεταναστευτική κρίση. Διεξάγονται  "πόλεμοι  στον τομέα της ενημέρωσης" με τους οποίους επιχειρείται η υπονόμευση των κυρίαρχων κρατών", γράφει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών 

"Διάφορες χώρες, επιδιώκοντας να πετύχουν τους απρεπείς στόχους τους, προσφεύγουν όλο και πιό συχνά στις μη νόμιμες πρακτικές της επιβολής μονομερών εμπορικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων, αγνοώντας τις αποκλειστικές προτεραιότητες που έχει θεσπίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όλα αυτά περιπλέκουν  σημαντικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά σταθερής  και ισοσταθμισμένης ανάπτυξης. Δεινοπαθούν, η επενδυτική δραστηριότητα, οι ρυθμοί ανάτπυξης του παγκοσμίου ΑΕΠ και ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου", προσθέτει ο Σεργκέι Λαβρόφ.        

Κατά την άποψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών,  στην περιοχή Ασίας —Ειρηνικού, η εμφάνιση παρόμοιων αρνητικών τάσεων αμβλύνεται εξαιτίας των ισχυρών τεχνολογικών και χρηματοπιστωτικών δυνατοτήτων που επιτρέπουν στην περιοχή να διατηρήσει την ηγετική της θέση στις παγκόσμιες υποθέσεις. "Ωστόσο — επισημαίνει ο Λαβρόφ-  είναι προφανές, ότι το σύνολο των αυξανόμενων προκλήσεων, αναμφίβολα, θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην περιοχή".     

Ο Λαβρόφ επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι απόπειρες να αμφισβητηθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). "Παράγοντας, που σε σημαντικό βαθμό 'υποθάλπει' την παρούσα αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας, συνιστά αναμφισβήτητα, η έλλειψη προόδου που παρατηρείται στις συνολίες της Ντόχα που αφορούν τις πολυμερείς εμπορικές διπραγματεύσεις. Ετσι εξηγείται και το ότι η έμφαση μετατοπίζεται από την παγκόσμια διαχείριση στους περιφερειακούς εμπορικούς μηχανισμούς, οι οποίοι σε μια σειρά περιπτώσεων αφορούν πτυχές της διευθέτησης, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την ημερήσια διάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κατ' αυτόν τον τρόπο αμφισβητείται ο ρόλος του ΠΟΕ, ως του μοναδικού οργανισμού που διαμορφώνει και συντονίζει τους καθολικούς κανόνες που διέπουν τον διεθνές εμπόριο", αναφέρεται στο άρθρο.         

Όπως γράφει ο ρώσος υπουργός, σήμερα δημιουργούνται περιχαρακωμένοι περιφερειακοί χώροι, στους οποίους υπάρχει αυστηρός έλεγχος της παραγωγικής αλυσίδας, "στην ουσία για να αποκομίσει ένας περιορισμένος κύκλος συμμετέχοντων σ αυτήν, τα μέγιστα τεχνολογικά οφέλη, σε βάρος της περιφερειακής και παγκόσμιας ανάτπυξης". "Σε σχέση με αυτό, θεωρούμε ότι μεταξύ των πρωταρχικών ζητημάτων, με τα οποία θά πρέπει να σχοληθεί η επικείμενη σύνοδος κορυφής, είναι σαφής αποδοχή  της βασικής θέσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC), που αναφέρεται στον συμπληρωματικό ρόλο  των περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών σε σχέση με το πολύπλευρο εμπορικό σύστημα. Μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μια ισοσταθμισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και να μην επιτραπεί ο διαμελισμός και η αποσταθεροποίησή της", επισημαίνει ο Λαβρόφ.        

Ο ίδιος παρατηρεί, ότι σήμερα στην περιοχή του  APEC βρίσκονται σε ισχύ περισσότερες από 150 διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που αφορούν  την διεξαγωγή του ελεύθερου εμπορίου, ενώ προχωρούν οι συλλογικές έρευνες στρατηγικής σε ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση της ιδέας για την διαμόρφωση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στις χώρες Ασίας  Ειρηνικού. "¨Όσοι συμμετέχουν σ αυτές, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε μια κοινή θέση, όσον αφορά τις βέλτιστες μορφές και παραμέτρους λειτουργίας της ζώνης ελευθερού εμπορίου στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού. Ωστόσο, έχουν καταλήξει στο κύριο συμπέρασμα, το οποίο συνίσταται στο ότι πρέπει να συνυπολογιστούν σε ισότιμη βάση τα οφέλη όλων χωρίς εξαίρεση των περιφερειακών ενώσεων, περιλαμβανομένων του οργανισμού APEC, της Ένωσης χωρών Ειρηνικού  και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU). Από την πλευρά μας πιστέυουμε, ότι μόνο η εποικοδομητική συνεργασία για την ενσωμάτωση  τους με διαφανείς και χωρίς διακρίσεις όρους, θα επιτρέψει  να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που οδηγούν σε εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, και να αξιοποιηθούν οι καλύτερες πρακτικές στον τομ έα της διχείρησης" αναφέρεται στο άρθρο του ρώσου υπουργού.

Πηγή: www.ria.ru