ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρ.Λαγκάρντ: Η Ρωσία πορεύεται προς μια ανοδική οικονομική ανάπτυξη
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ.Λαγκάρντ: Η Ρωσία πορεύεται προς μια ανοδική οικονομική ανάπτυξη

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, αξιολόγησε θετικά τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και  τον τρόπο που ενεργεί η Κεντρική Τράπεζας, όσον αφορά την διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Την δήλωση αυτή έκανε, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Στανισλάβ Βασκρισένσκι  μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC) με την επικεφαλής  του ΔΝΤ.   

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ρώτησε την κ.Λαγκάρντ, ζητώντας της να εκφράσει την άποψη της για την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας.    

«Πρώτον, τη ρώτησε αν το ΔΝΤ είναι σε θέση να αξιολογήσει, το πως ενεργεί η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση όσον αφορά την διασφάλιση της σταθερότητας σε μακροικονομικό επίπεδο, αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία που αφορούν τον μακροικονομικό τομέα» δήλωσε ο Βασκρισένσκι. 

« Η Λαγκάρντ, απάντησε —σας λέω κατά λέξη —ότι όσον αφορά την επικεφαλής =της Κεντρικής Τράπεζας, έχει κάνει ένα φανταστικό έργο» είπε ο 

αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε επίσης μια διευκρινιστική ερώτηση στην κ. Λαγκάρντ. 

«Το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, όμως κατά κάποιο τρόπο είναι πολύ παθητικό και δεν χορηγεί ενεργά πιστώσεις, δεν υπάρχει συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Πούτιν, ρωτώντας την αν έχει κάποιες ιδέες για το τι μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό», δήλωσε ο  Βασκρισένσκι, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα που έθεσε ο  Πούτιν.  

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης είπε ότι η Λαγκάρντ, τόνισε ότι σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν  οι ιδιομορφίες της κάθε χώρας  και να συζητείται η κατάσταση πιο λεπτομερώς.

«Συστάσεις  δεν επακολούθησαν, αλλά η ίδια έδωσε ενώπιον όλων μια συναισθηματική απάντηση λέγοντας ότι η Ρωσία υπό το φως της κατάστασης  την οποία αντιμετώπισε ως χώρα, κυρίως με την πτώση των τιμών πετρελαίου, βγήκε πολύ επάξια, ευχόμενη ότι θα βγει στην τροχιά της σταθερής ανάπτυξης», παρατήρησε το Βασκρισένσκι.    

Ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε  επίσης ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής του APEC, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση  να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στο τομέα της καταπολέμησης του σκιώδους τραπεζικού τομέα και της φοροδιαφυγής.  

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε, επίσης, έμφαση στα ζητήματα  λειτουργίας του Παγκόσμιου οικονομικού οργανισμού. Όπως επεσήμανε ο Βασκερισένσκι, η Λαγκάρντ εξέφρασε κάποιον έντονο σκεπτικισμό όσον αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου(ΠΟΕ)  εκφράζοντας την άποψη ότι ο εν λόγω οργανισμός «πρέπει να επαναπροσδιορισθεί».     

Το Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1989  για να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, τη συνεργασία, το εμπόριο και τις επενδύσεις στη περιοχή Ασίας Ειρηνικού. Σήμερα το APEC  αριθμεί ως μέλη 21 χώρες. 

Πηγή: www.ria.ru