ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσκόπηση: Οι έλληνες προτιμούν να κάνουν δουλειές με τους ρώσους και τους κινέζους
© Sputnik/Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσκόπηση: Οι έλληνες προτιμούν να κάνουν δουλειές με τους ρώσους και τους κινέζους

Οι αντιαμερικανικές διαθέσεις στους κόλπους της  ελληνικής κοινωνίας μειώνονται, αλλά οι Έλληνες θεωρούν ότι είναι πιο σκόπιμο να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία (47,5%) παρά με τις ΗΠΑ (36,5%), όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η  εταιρεία Kappa Research για λογαριασμό της εφημερίδας  «Το Βήμα», τα οποία αναδημοσιεύει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 11-12 Νοεμβρίου, παραμονές  της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, σε δείγμα 805 ατόμων σε 13 περιοχές της Ελλάδας.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα  41,5 %, θεωρεί ότι  η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα. «Μόνο το 34% θεωρεί, ότι την χώρα πρέπει να την στηρίξει κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, στοιχείο ενδεικτικό ότι αυξήθηκε ο ευρωσκεπτικισμός, και μόνο το 19,5% θέλει πιο στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρουν τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης.

Από την άλλη,  το 47,5%  θεωρεί ότι από οικονομικής απόψεως είναι σκόπιμο να ενισχυθούν οι σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα (39,5%), ενώ το  36,5% δεν αποκλείει τις στενές εμπορικές σχέσεις με την Αμερική.

Η πιο δημοφιλής χώρα για τους Έλληνες είναι η Γαλλία (75%), ενώ ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία(61,5%) και η Ρωσία (61%).

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2016 το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής  (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησαν δημοσκοπική έρευνα, η οποία έδειξε ότι θετική γνώμη για την Ρωσία έχει το 50,5%, για τη Σερβία το 41,5%, για τις ΗΠΑ το 24% και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 22,5%. Ως προς την αρνητική γνώμη, την πρώτη θέση κατελάμβανε η Τουρκία με 76,5%, και ακολουθούσαν η ΠΓΔΜ με 61,5%, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με 51,5%.

Η επίσκεψη Ομπάμα

«Οι Έλληνες γοητεύθηκαν με τον Ομπάμα, αλλά δεν πρέπει να περιμένει κανείς τίποτα θετικό από την επίσκεψη αυτή. Αν και οι αντιαμερικανικές διαθέσεις μειώνονται, ο έλληνες προτιμούν να κάνουν μπίζνες με τους ρώσους και τους κινέζους. Τα συμπεράσματα της Kappa Research, δείχνουν, ότι εκ των έσω η ελληνική κοινωνία αντιδρά  πλήρως, στις ανησυχητικές εξελίξεις που συντελούνται στον δυτικό κόσμο. Φόβος για το μέλλον, εσωστρέφεια και καχυποψία για τον έξω κόσμο» γράφει το Βήμα, τονίζεται στο τηλεγράφημα του Ria Novosti.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, "η ελληνική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να ξεχνάει το σύνθημα «αμερικάνοι φονιάδες των λαών», που σχετίζεται με τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και όλης της περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Το 2010, το32% των Ελλήνων εκδήλωναν τον  αντιαμερικανισμό τους, ενώ το 2016,  το 56% τηρεί φιλοαμερικανική στάση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων (80%) πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να έχει φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

«Η έρευνα δείχνει ότι  οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου εισέρχονται σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι Έλληνες λένε, ότι η προεδρία του Ομπάμα δεν επέφερε οφέλη ούτε έβλαψε την χώρα μας. Βασικά, δεν πείσθηκαν από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ενδεικτικό είναι το ότι το75,5%, των Ελλήνων πιστεύουν ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν θα ασκήσει καμία επίδραση στην καταπολέμηση της κρίσης», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Όσον αφορά τον Ντόναλντ Τράμπ, το 60,5%  είναι δυσαρεστημένοι με την εκλογή του, ένα αντιθέσει με το 20,5 %. Το 68,5% πιστεύει ότι η προεδρία Τράμπ θα επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα, γράφει η ελληνική εφημερίδα.

Πηγή: ria.ru