ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών χαλαρώνει τον συναλλαγματικό έλεγχο
© Sputnik/Natalia Seliverstova
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών χαλαρώνει τον συναλλαγματικό έλεγχο

Στην χαλάρωση του συναλλαγματικού ελέγχου προχώρησε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς, ήρε κάποιους περιορισμούς που περιείχε το σχετικό νομοσχέδιο.

Με την άρση των περιορισμών που είχε το νομοσχέδιο περί συναλλαγματικού ελέγχου, το υπουργείο δίνει το δικαίωμα σε όσους ρώσους πολίτες είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όπως και σ' εκείνους που μένουν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών στη χώρα, να μην δηλώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις μετοχές που έχουν στο εξωτερικό, γράφει η εφημερίδα «Ισβέστια» επικαλούμενη το υπουργείο.

Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει παρόμοια μέτρα. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι οι κανόνες συναλλαγματικού ελέγχου δεν θα αφορούν όσους διαμένουν στην Ρωσία για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Τότε είχε προταθεί, να επιτραπεί να γίνονται περισσότερες πράξεις όσον αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ρώσοι πολίτες σε τράπεζες του εξωτερικού και ιδιαίτερα να επιτραπεί η κατάθεση χρημάτων σε αυτούς που προέρχονται από πωλήσεις κινητής ή ακίνητης περιουσίας, η οποία είναι καταχωρημένη σε χώρα μέλος του ΟΑΣΕ ή της FATF, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί σε τράπεζα μιας τέτοιας χώρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνονται στις τροπολογίες επί του νομοσχεδίου «Περί συναλλαγματικών ρυθμίσεων και συναλλαγματικού ελέγχου», τις οποίες παρουσίασε αυτές τις μέρες το υπουργείο. Επισημαίνεται, ότι το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο προς συζήτηση στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπέστη ριζικές αλλαγές.

«Γενικά είναι σωστό το ότι, οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατοχυρώνονται να έχουν σε μόνιμη βάση λογαριασμούς συναλλάγματος. Ωστόσο, ο πολίτης απαλλάσσεται της υποχρέωσης να δηλώνει τους λογαριασμούς στις φορολογικές υπηρεσίες σε περίπτωση, που για λόγους αντικειμενικούς — και κατόπιν επιβεβαίωσης-διαμένει εκτός Ρωσίας και, περιοδικά όταν επιστρέφει, μένει συνολικά στην χώρα για διάστημα μικρότερο των 183 ημερών του προηγούμενου ημερολογιακού έτους», δηλώνει στην «Ισβέστια» ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι η προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου έκανε λόγο για τρεις μήνες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, αποφασίσθηκε να αυξηθεί η διάρκεια παραμονής των Ρώσων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, εντός της χώρας, χωρίς να χρειάζεται να το δηλώνουν στις φορολογικές αρχές. Εκτός των άλλων τώρα, για να θεωρηθεί κάποιος κάτοικος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με βάση την νομοθεσία περί συναλλάγματος, πρέπει να μείνει τουλάχιστον μία μέρα στην επικράτεια της, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

«Προτείνουμε την μετάβαση από ένα τέτοιο καθεστώς σ' ένα άλλο, όταν μπορεί κάποιος να έρχεται πολλές φορές κατά την διάρκεια του έτους, χωρίς να χάνει το δικαίωμα του να έχει λογαριασμό συναλλάγματος, να μην είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τις ρωσικές φορολογικές αρχές και να δηλώνει σ' αυτές τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στο εξωτερικό, όπως επίσης και να διαχειρίζεται ελεύθερα τις καταθέσεις που έχει σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει η ρωσική νομοθεσία περί συναλλάγματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ισβέστια», η καινοτομία αυτή σχετίζεται με την προστασία του ισοζυγίου πληρωμών, καθώς αποτρέπει την αδικαιολόγητη εκροή κεφαλαίων. Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε τις αλλαγές που επίκεινται και αφορούν την μεταβατική περίοδο. Συγκεκριμένα όπως γράφει η εφημερίδα «Ισβέστια». «Εάν κατά την διάρκεια του 2017 ο ρώσος πολίτης που είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, δεν έχει έρθει στην χώρα, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να δηλώσει τους λογαριασμούς του και τις μετοχές του έως την 1η Μαρτίου του 2018. Και μόνο αν κατά την διάρκεια του 2018, παραμείνει στην Ρωσία 183 ημέρες, τότε στην 184η θα πρέπει να το κάνει».

Πηγή: www.ria.ru