ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bloomberg:Μεγάλες δυτικές εταιρείες δίνουν έμφαση στην Ρωσία
© Sputnik/Yuri Streletc
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg:Μεγάλες δυτικές εταιρείες δίνουν έμφαση στην Ρωσία

Οι δυτικές εταιρείες δίνουν έμφαση στην ταχεία άνοδο της ρωσικής οικονομίας γράφει το Bloomberg.

Η σουηδική ΙΚΕΑ, προγραμματίζει στα επόμενα πέντε χρόνια να επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή νέων εργοστασίων και καταστημάτων  στη Ρωσία. Η γαλλική Leroy Merlin προτίθεται, το ίδιο διάστημα, να επενδύσει 2 εκατομμύρια ευρώ και να διπλασιάσει τα σημεία πώλησης. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικής ευελπιστούν ότι θα ανακάμψει η κατανάλωση μετά την διετή ύφεση, επισημαίνει το πρακτορείο.   

«Ήρθε η στιγμή για τις επενδύσεις. Πιστεύω ακράδαντα, στις δυνατότητες της ρωσικής αγοράς μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο διευθυντής της IKEA Russia Βάλτερ Κάνταρ.   

Το φθινόπωρο, η σουηδική εταιρεία εγκαινίασε στην Αγία Πετρούπολη ένα νέο εργοστάσιο επίπλων αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων και αγόρασε ένα οικόπεδο για να χτίσει το τρίτο MEGA κατάστημα. 

«Τα τελευταία δύο —τρία  χρόνια ήταν τρομακτικά. Τώρα η κατάσταση αλλάζει: σταθεροποιήθηκε το ρούβλι, προβλέπεται ότι η ρωσική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη», εκτιμά ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Ευρωπαϊκών  Επιχειρήσεων στην Μόσχα Φράνκ Σάουφ. 

Νέα εργοστάσια στη Ρωσία χτίζουν επίσης οι αμερικανικές εταιρείες Mars Inc, Pfizer и PepsiCo Inc.

«Αναμένουμε η (ρωσική) οικονομία να επανέλθει σε ανοδική πορεία και ήδη βλέπουμε κάποιες βελτιώσεις» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Leroy Merlin στην Ρωσία Βίντσεντ Τζεντίλ.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας, και τα αποτελέσματα του πρώτου εννεαμήνου  του τρέχοντος έτους, ο όγκος των άμεσων  ξένων επενδύσεων που έγιναν στην ρωσική οικονομία ανήλθε στα 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή, η μεσαία τάξη, που είναι ο βασικός στόχος των ξένων επενδυτών μειώθηκε κατά 14 εκατομμύρια άτομα, με βάση τα στοιχεία της  Sberbank CIB.

Παρόλα αυτά, οι ξένες εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή των προϊόντων τους  που παράγονται στην Ρωσία, υπογραμμίζει το Bloomberg. Η IΚΕΑ προγραμματίζει να αυξήσει το ποσοστό των προϊόντων  που παράγονται στην Ρωσία, φθάνοντας το στο 80%, και ήδη εξάγει στην Κίνα κρεβάτια που παράγονται στην Ρωσία, όπως και διάφορα είδη κουρτινών και επίπλων στην Ευρώπη.      

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου στην Ρωσία Αλέξις Ροντζιάνκο, τον όγκο των επενδύσεων εμποδίζουν οι γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ  στο προεδρικό αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών  η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.   

«Ο Τράμπ βλέπει πιο ανοιχτά τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθούν και αυτό είναι από μόνο του κάτι το ελπιδοφόρο» δηλώνει ο Ροντζιάνκο.

Πηγή: www.ria.ru