ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
CNN:Πώς το εμπάργκο προκάλεσε επανάσταση στην ρωσική κουζίνα
© Sputnik/Eugene Odinokov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNN:Πώς το εμπάργκο προκάλεσε επανάσταση στην ρωσική κουζίνα

Το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό μπορεί να έπληξε τους ρώσους εστιάτορες, αλλά αυτή τη στιγμή στην Ρωσία, σύμφωνα με το CNN, εξελίσσεται μια εντυπωσιακή επανάσταση στην ρωσική κουζίνα.

Η Ρωσία διαθέτει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που λέει ότι μπορείς να φτιάξεις πολλά φαγητά ακόμη και όταν έχεις λιγοστά είδη προϊόντων, γράφει στην ιστοσελίδα του,το CNN.   Μπορεί να φάει κανείς τηγανητά αυγά με μαρμελάδα, διάφορα είδη πηκτής και τηνσούπα ακρόσκα που αποτελείται από διάφορα «σχεδόν μικροσκοπικά θρυμματισμένα»  συστατικά.

Οι σεφ των εστιατορίων βρήκαν τρόπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προέκυψαν με το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων,   καταφεύγοντας στη ευρηματικότητα της σοβιετικής περιόδου. Τα αποτελέσματα της επανάστασης αυτής στην ρωσική κουζίνα αποδείχθηκαν και εντυπωσιακά και εύγευστα.

Ένας από τους πρωτοπόρους του νέου αυτού γαστρονομικού κινήματος, που τάσσεται υπέρ της χρήση εγχώριων προϊόντων στην ρουσική κουζίνα, υπήρξε ο μάγειρας  Βλαντιμίρ Μούχιν, όπως επισημαίνει το CNN. Στο εστιατόριο του White Rabbit στην Μόσχα πειραματίζεται με τα παραδοσιακά εδέσματα της ρωσικής κουζίνας   

Για παράδειγμα, την παραδοσιακή  σούπα ‘σσι', που παρασκευάζεται από λαχανόζουμο, καπνιστή ρέγγα και  αγγούρι, την σερβίρει με καβουρόψυχα από καβούρια στις θάλασσες  της ρωσικής Άπω Ανατολής και μια ελαφριά μαγιονέζα ως dressing.

Μέχρι πρότινος,  όταν κάποιος μιλούσε για  εκλεπτυσμένες  γαστρονομικές γεύσεις στην Μόσχα εννοούσε τις γεύσεις που είχαν σχέση με εισαγόμενα προϊόντα. Ωστόσο, το εμπάργκο έβαλε την σφραγίδα του σε πολλά ελιτ εστιατόρια. Για τον Μούχιν όμως το εμπάργκο ήταν ένα θείο δώρο, αφού ως σεφ που ταξιδεύει διαρκώς σε όλη την Ρωσία αξιοποιεί τα «γαστρονομικούς θησαυρούς σε απομακρυσμένα γεωγραφικά σημεία», όπως η άσπρη τρούφα του Κουμπάν, το κρεμμύδι της Γιάλτας ή τον αχινό που ενδημεί στα παράλια της ρωσικής Άπω Ανατολής.   

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο, ότι «πριν το εμπάργκο οι ρώσοι  θεωρούσαν ότι το φαγητό στο εξωτερικό είναι καλύτερο. Τώρα είμαστε υπερήφανοι για τα δικά μας φαγητά».

Ο ρώσος εστιάτορας θέλει να συνεχίσει αυτή την παράδοση και σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο εστιατόριο με 25 θέσεις, στο οποίο θα σερβίρει φαγητά που θα φτιάχνει με τα πιο σπάνια εγχώρια προϊόντα.

Θεωρεί μάλιστα πως «αυτή είναι μόνο η αρχή» αφού όπως λέει «η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες» στον τομέα αυτό.

Πηγή: www.ria.ru