ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντικός εταίρος της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση
© Sputnik/Vladimir Sergeev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικός εταίρος της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει για την Ρωσία ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος, αλλά και ένας εταίρος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και η Μόσχα ενδιαφέρεται να έχει μια σταθερή και προβλέψιμη συνεργασία, αναφέρεται στην στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, το οποίο αποτυπώνεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα Νομικής πληροφόρησης.

«Για τη Ρωσία, η Ε.Ε παραμένει σημαντικός εταίρος στον τομέα του εμπορίου της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Η Ρωσική Ομοσπονδία ενδιαφέρεται για την ύπαρξη μια εποικοδομητικής, σταθερής και προβλέψιμης συνεργασίας με τις χώρες της Ε.Ε στην βάση των αρχών της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού» αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Παράλληλα, στο δόγμα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνεται ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες απαιτεί τον εκσυγχρονισμό τόσο των νομικών διαδικασιών που πρέπει να διέπουν τις συμφωνίες, όσο και των θεσμικών μηχανισμών που σχετίζονται με την συνεργασία. Στρατηγικός στόχος στις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ε.Ε, θεωρείται «η διαμόρφωση ενός ενιαίου οικονομικού και ανθρωπιστικού χώρου από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό».

Εκτός των άλλων, η Ρωσική Ομοσπονδία προτίθεται να υποστηρίξει, τον εντατικό και αμοιβαία επωφελή διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα βασικά ζητήματα που τίθενται στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής πολιτικής, όπως και την περαιτέρω ανάπτυξη του διαλόγου στους τομείς της εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής.

«Προοπτικές έχει η ευρύτερη κοινή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ανεξέλεγκτης και παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και του οργανωμένου εγκλήματος» αναφέρεται στο κείμενο του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην κοινή συνεργασία, όσον αφορά στην καταπολέμηση του trafficking, της εγκληματικής δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο, της παράνομης διακίνησης όπλων και ναρκωτικών.

Πηγή: www.ria.ru