ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
WSJ: οι κυρώσεις δεν συνιστούν εμπόδιο για τις γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία
© Sputnik/Alexey Filippov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: οι κυρώσεις δεν συνιστούν εμπόδιο για τις γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία

Οι ξένες επιχειρήσεις άρχισαν να επενδύουν  στην Ρωσία, παρότι η Δύση απειλεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις  γράφει η εφημερίδα  Wall Street Journal, αναφέρει σε τηλεγράφημά του, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Το 2016, την δεύτερη θέση ως προς το μέγεθος των επενδύσεων στην Ρωσία,  κατέλαβε η Γερμανία μετά την Κίνα. Οι απευθείας γερμανικές επενδύσεις που έγιναν στην Ρωσία, αυξήθηκαν κατά 2,05 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2016, υπερβαίνοντας κατά πολύ το σύνολο των επενδύσεων που έγιναν το 2015. Στην Ρωσία επενδύουν και γνωστές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις όπως οι Daimler AG και Henkel AG, αλλά και μικρότερες.     

«Οι δυτικές εταιρείες — γράφει η εφημερίδα — δίνουν έμφαση στο ότι, η Ρωσία που υπέστη οικονομικούς κλυδωνισμούς βρίσκεται τώρα στο κατώφλι της ανόδου».

«Υπάρχουν αδιαμφισβήτητοι οικονομικοί λόγοι που εξηγούν γιατί οι εταιρείες επενδύουν στην Ρωσία» επισημαίνει ο Oliver Hermes διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος  κατασκευής αντλιών Wilo SE, που το 2016 εγκαινίασε το εργοστάσιο του στην Μόσχα επενδύοντας 35 εκατομμύρια δολάρια.    

Ένας άλλος παράγοντας που έλκει τους επενδυτές είναι  η χαμηλή ισοτιμία του ρουβλίου που έχει ως συνέπεια, το κόστος εργασίας να είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερο και απ την Κίνα.

Εκτός των άλλων η Μόσχα, στην προσπάθεια της  να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, κάνει διάφορες ελκυστικές προτάσεις. Οι ξένες εταιρείες μπορούν να υπογράψουν  ένα «ειδικό επενδυτικό συμβόλαιο», βάσει του οποίου αν επενδύσουν ένα ποσό όχι μικρότερο των 750 εκατομμυρίων ρουβλίων αποκτούν το καθεστώς  του εγχώριου παραγωγού με τις σχετικές διευκολύνσεις.

Πρώτη εταιρεία που σύναψε ένα τέτοιο συμβόλαιο, υπήρξε η γερμανική εταιρεία αγροτικών μηχανημάτων CLAAS KGaA. Το 2015 η εταιρεία έχτισε  ένα εργοστάσιο στην Ρωσία αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ, που υπήρξε και η μεγαλύτερη της επένδυση που έκανε στον εξωτερικό. 

Διαπραγματεύσεις για την κατασκευή εργοστασίου στην Ρωσία  κάνει αυτή τη στιγμή και η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG. Στο εργοστάσιο της Volkswagen AG που βρίσκεται στην περιοχή Κάλουγκα άρχισε η συναρμολόγηση των τζιπ Tiguan. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων οικιακής φροντίδας και χημικής βιομηχανίας στον κόσμο η Henkel AG κατασκεύασε εργοστάσιο στην πόλη Πέρμ αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε τον Ιανουάριο το Ρωσο —γερμανικό επιμελητήριο, σχεδόν το ένα τέταρτο των εταιρειών που είναι μέλη τού, σχεδιάζουν να κάνουν επενδύσεις στην Ρωσία στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: www.ria.ru