ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ.Σταθάκης: Ιδού οι επενδυτικές ευκαιρίες στην ενέργεια
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Σταθάκης: Ιδού οι επενδυτικές ευκαιρίες στην ενέργεια

Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών, που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε μια περίοδο που ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό και παρατηρείται έντονη διεθνής κινητικότητα, ο κ. Σταθάκης ταξίδεψε το προηγούμενο 10ημερο στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες και την Ιερουσαλήμ, ενώ τώρα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Στόχος των διεθνών αυτών επαφών είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής και παράλληλα να προσελκυστούν επενδύσεις σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές υποδομές. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο ενεργειακών διαδρόμων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταθάκης. «Ο ένας διατρέχει την ΝΑ Μεσόγειο και ο δεύτερος διατρέχει την ΝΑ Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο αυτών των δύο και άρα υπάρχουν οι συνθήκες να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της.Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε».

Οι αγωγοί

Οι επαφές των προηγούμενων ημερών κατέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού αερίου που θα διατρέχει την Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας μια άμεση δίοδο εξαγωγών των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη (EastMed). Ήδη, αξιοποιώντας το κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (CEF), πραγματοποιήθηκαν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι τεχνικά εφικτό και εμπορικά βιώσιμο. Ελλάδα, Ιταλία,Ισραήλ και Κύπρος συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου και να εντοπίσουν μέσα κοινής υποστήριξής του.

Το προσεχές διάστημα θα επιδιωχθεί να γίνει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, με τη συμμετοχή του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα. Ο αγωγός EastMed έρχεται να προστεθεί στον ΤΑΡ, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και στις συζητήσεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα ξεκινά από τη Βορειοανατολική άκρη της Ελλάδας και θα διατρέχεικάθετα τα Βαλκάνια. Το ελληνικό τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή του αγωγού IGB, που προβλέπεται να συνδέσει το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με το αντίστοιχο Βουλγαρικό, έχοντας σαν αφετηρία την περιοχή της Κομοτηνής. Σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο έρχεται εδώ να παίξει η κατασκευή υπεράκτιου πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ολοκληρώθηκε έργο αναβάθμισης αντίστοιχου σταθμού στην περιοχή της Ρεβυθούσας.

Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος

Πέραν των έργων υποδομής στην κατεύθυνση ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργεί και η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος. 

«Καθώς πλησιάζουμε στο 2020 ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της αγοράς, με τη ΔΕΗ να διατηρεί τον κομβικό της ρόλο και ταυτόχρονα να δημιουργούνται περιθώρια δραστηριοποίησης νέων παικτών» επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. Η πολιτική  ηγεσία  του  υπουργείου πιστεύει ότι η μετάβαση πρέπει να συντελεστεί με συντεταγμένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει πρώτα και κύρια την ασφάλεια του εθνικού συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εκτιμούν ότι δημιουργείται σημαντικός χώρος για την ανάπτυξη φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων.

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες 

«Προκύπτουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, με έμφαση στις καινοτόμες ιδέες και τις τεχνολογίες που εξοικονομούν ενέργεια και δίνουν έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές» υποστηρίζει o κ. Σταθάκης.

«Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για τον κλάδο, αντίστοιχη εκείνης που βίωσε τη δεκαετία του '90 ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Είναι η ώρα να κάνουμε το άλμα, με δίκτυα νέας γενιάς που θασηματοδοτούν τη μετάβαση στην 4η ψηφιακή επανάσταση».

Ο λόγος για νέα προϊόντα και υπηρεσίες που αναπτύσσονται διεθνώς, στη βάση «ευέλικτων» και «έξυπνων» δικτύων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ