ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενότερη συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα επιδιώκει η EAEU
© Sputnik/Tabyldy Kadyrbekov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στενότερη συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα επιδιώκει η EAEU

Η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση επιδιώκει περισσότερες εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα

Πορεία κάθετης πτώσης ακολουθούν την τελευταία διετία, συνεπεία κυρίως του εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής 'Ενωσης (EAEU) και της ΕΕ, με αποτέλεσμα η πραγματική δυναμική των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών να τελεί εν υπνώσει. Καθοδικά κινείται και το συνολικό εμπόριο των χωρών της περιοχής με την Ελλάδα, γεγονός που έφερε στη Θεσσαλονίκη διευθυντικά στελέχη της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής (EEC), εκτελεστικού οργάνου της EAEU, προκειμένου να διερευνήσουν το έδαφος για την ανάπτυξη συνεργασιών με ‘Ελληνες επιχειρηματίες στο εμπορικό και επενδυτικό πεδίο.

"Η συνεργασία μεταξύ της Ευρασιατικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών. Οι εξαγωγές από την EAEU προς την Ευρωπαϊκή 'Ενωση έχουν μειωθεί την τελευταία διετία κατά 41%, ενώ αντίστροφα οι εισαγωγές από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 45% στα 84 δισ. δολάρια. Βλέποντας δε το 2016, τους τελευταίους δύο μήνες οι εξαγωγές από την Ευρασιατική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί κατά 29% και βλέπουμε μια συνεχιζόμενη τάση προς μείωση. Το συνολικό εμπόριο (των χωρών της περιοχής) με την Ελλάδα μειώθηκε μεταξύ 2013 και 2015 κατά 47%, ενώ η αρνητική τάση διατηρείται και το 2016. Δυστυχώς σήμερα στην περιοχή μας οι εισαγωγές γίνονται κυρίως από ασιατικές χώρες και πολύ λιγότερο από ευρωπαϊκές, ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές μας από τις ΗΠΑ, ενώ το ευρωπαϊκό εμπόριο χάνει εδάφη" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Σεργκέι Σούκχνο (Sergey Shukhno).

Αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στις χώρες της EAEU, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί —σύμφωνα με τον κ.Shukhno- κατά 26% και στη διάρκεια του τελευταία εννεαμήνου κατά 8%.

"Οι πολιτικές έρχονται και παρέρχονται, το εμπόριο παραμένει"

"Είναι γνωστό ότι οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες έχουν αντίκτυπο και στις οικονομικές τους σχέσεις. Όμως, οι πολιτικές διαφορές έρχονται και παρέρχονται, ενώ το εμπόριο παραμένει. Γι' αυτό και οι άνθρωποι των εμπορικών κύκλων πιστεύουμε ότι πρέπει να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο ο ένας τον άλλο" σημείωσε και πρόσθεσε ότι η EAEU δια των εκτελεστικών της οργάνων έχει προσπαθήσει να έρθει σε διάλογο με την ΕΕ για την εξεύρεση λύσεων "αλλά ο διάλογος με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν είναι εφικτός και δεν είμαστε εμείς οι φταίχτες. Στείλαμε τις προτάσεις μας, όπου προτείναμε νέα συνθήκη συνεργασίας, που θα έδινε πνοή στις σχέσεις μας, αλλά στην απάντηση της ΕΕ δεν βρήκαμε αντιπροτάσεις. Αντίθετα, από μεμονωμένους έμπορους και επιχειρηματίες της ΕΕ λαμβάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας".

Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο διπλωμάτης Δημήτρης Παπανδρέου, εγκατεστημένος στο ΥΜΑ-Θ, προέτρεψε τους ‘Ελληνες επιχειρηματίες και εξαγωγείς να συνεργαστούν με τις χώρες της ‘Ενωσης, σε συνέχεια και όσων συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρασιατική Ενωση αποτελείται από πέντε χώρες (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Ρωσική Ομοσπονδία), οι οποίες συγκροτούν κοινή αγορά 183 εκατ. καταναλωτών, με συνολικό ΑΕΠ άνω των 4 τρισ. δολ. Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις της γεωγραφικής περιοχής που εκπροσωπεί η 'Ενωση υπέστησαν πιέσεις λόγω του εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, αλλά —όπως επσήμανε ο κ.Shukhno- "οι αναλυτές μιλούν πλέον για αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων από το 2017". Κατά τον ίδιο, το 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού των χωρών της ‘Ενωσης και το 2025 αναμένεται να πάρει σειρά η ενιαία αγορά πετρελαίου αερίου και πετρελαιοειδών.

Οι τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ένωσης —Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία- παράγουν περίπου το 21% του παγκόσμιας παραγωγής αερίου, το 14,6% του πετρελαίου, το 11,2% της ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 6% του λιγνίτη. Την ημερίδα με τίτλο "Ευρασιατική ‘Ενωση-Γνωριμία με την Ελλάδα" διοργάνωσαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνορωσικών Σχέσεων (με πρόεδρο τον επιχειρηματία Θεόφιλο Λάκη Ιωαννίδη) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Καζακστάν (με αντιπρόεδρο τον επιχειρηματία Γιάννη Μασούτη), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης, της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ