ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσία: “Πράσινο φως” για την επικύρωση της συμφωνίας για τον Turkish Stream
© Sputnik/Vitaly Ankov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: “Πράσινο φως” για την επικύρωση της συμφωνίας για τον Turkish Stream

Το "πράσινο φως" για την επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογράψει, στις 10 Οκτωβρίου, με την τουρκική κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, έδωσε η ρωσική κυβέρνηση, καταθέτοντας προς επικύρωση της, σχετικό νομοσχέδιο στην Κρατική Δούμα.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, το νομοσχέδιο συνέταξαν τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού, διαφανούς και σταθερού νομικού πλαισίου, περιλαμβάνοντας τις σχετικές φορολογικές και τελωνειακές νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα διέπουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται η Τουρκία με ρωσικό φυσικό αέριο και θα διασφαλίζεται η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας σε παρακείμενα μ' αυτήν κράτη.

Η συμφωνία, όπως ανέφερε η υπηρεσία τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, αναμένεται να επικυρωθεί καθώς διέπεται από ρυθμιστικούς κανόνες, που δεν προβλέπει η ρωσική νομοθεσία.

Η συμφωνία για την κατασκευή του Turkish Stream, προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται υποθαλάσσια μέσω τη Μαύρης Θάλασσας, η κάθε μια εκ των οποίων θα έχει την δυνατότητα να παρέχει ποσότητες φυσικού αερίου της τάξεως των 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η μία γραμμή θα καλύπτει τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς, ενώ η άλλη θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας τις ευρωπαϊκές χώρες. Η κατασκευή της δεύτερης γραμμής θα εξαρτηθεί από την ευρωπαϊκή ζήτηση και τις εγγυήσεις που θα δώσει η Ευρώπη για την κατασκευή του.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκρίνει την συμφωνία με την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού, την οποία νωρίτερα είχε επικυρώσει η τουρκική βουλή.

Πηγή: www.ria.ru