ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσία: Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι υπάρχει σταθερότητα
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι υπάρχει σταθερότητα

Σταθερότητα στην ρωσική οικονομία "βλέπει" η πλειονότητα των ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία  ΕΥ  Global Capital Confidence Barometer (CCB) και παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Συγκεκριμένα, το 88% των ρωσικών επιχειρήσεων εκτιμά πως υπάρχει σταθερότητα, ενώ το 6% επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου είναι περισσότερο θετικές σε σχέση με έξι μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα ευρήματα της έρευνας. Πριν από έξι μήνες,  το 66% εκτιμούσε ότι υπάρχει σταθερότητα και το 3% "έβλεπε" μια θετική δυναμική.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν, παράλληλα, ότι, σχεδόν απουσιάζουν οι αρνητικές προσδοκίες όπως και ότι το 98% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι βελτιώνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων τους ή παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Η έρευνα της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer (CCB), διεξήχθη μεταξύ 1.700 στελεχών επιχειρήσεων σε 45 χώρες. Στην Ρωσία συμμετείχαν 50 στελέχη ρωσικών επιχειρήσεων, από 18 διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Όπως τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας,  το 42% των στελεχών στην Ρωσία και το 29% διεθνώς, προτάσσουν ως ρίσκο για τη επιχειρηματική δραστηριότητα την πολιτική και οικονομική κατάσταση, ενώ τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες νομισμάτων και στις τιμές των πρώτων υλών τις κατατάσσουν σε δεύτερη ''μοίρα''.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι, το 14% των στελεχών στην Ρωσία και το 16% διεθνώς, θεωρεί, επίσης, ως σημαντικό ρίσκο την γεωπολιτική αβεβαιότητα. Συγκεκριμένα, οι εδαφικές διενέξεις, η γενικότερη πολιτική αστάθεια σε διάφορα μέρη του κόσμου, η απειλή της τρομοκρατίας, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στα στρατηγικά σχέδια των επιχειρήσεων, υπογραμμίζουν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, άλλοι παράγοντες που ανησυχούν τις επιχειρήσεις είναι η πολιτική στους τομείς της φορολογίας και του εμπορίου, όπως και η ενδεχόμενη επιστροφή στην πολιτική του προστατευτισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (57%) διεθνώς και 50% στην Ρωσία προσδοκούν ότι θα επιδιώξουν ενεργά συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών επιχειρήσεων κατά τους επόμενους 12 μήνες. Πάνω από το 90% των στελεχών αναμένει ότι η αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει σταθερή κατά το επόμενο έτος, ενώ λιγότερο από το 10% αναμένει συρρίκνωση του αριθμού των υπό εξέλιξη συμφωνιών, κατά το ίδιο διάστημα.

Πηγή: www.ria.ru