ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας

Περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας — Ρωσίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, καταγράφηκε στη διάρκεια του αφιερωματικού έτους 2016.

Όπως είχε επισημάνει ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών και συμπρόεδρος της μικτής ελληνο-ρωσικής διυπουργικής επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικοτεχνική συνεργασία Μαξίμ Σοκολόφ, το 2016 υπήρξε ένα παραγωγικό έτος ως προς την συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς της οικονομίας, περιλαμβανομένου του ενεργειακού, των μεταφορών, της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της επιχειρηματικής συνεργασίας.

Κεντρικό γεγονός του Αφιερωματικού Έτους υπήρξε η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (TIF-2016), στην οποία η Ρωσία ήταν η τιμωμένη χώρα. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων και των οργανισμών των δύο χωρών, περιφερειάρχες από την Ρωσία, ανώτατα διευθυντικά στελέχη μεγάλων ελληνικών και ρωσικών εταιρειών και επιχειρηματίες.

Περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην έκθεση, για τα οποία οι επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε το ρωσο-ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις που διέπουν την συνεργασία των δύο χωρών αναφερόμενος στις διάφορες συμφωνίες που υπεγράφησαν.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για το 2016, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο του αγωγού ‘'Turkish Stream", η δεύτερη γραμμή του οποίου προγραμματίζεται να τροφοδοτήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Τον Φεβρουάριο η εταιρεία Gazprom, η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ, υπέγραψαν μνημόνιο αλληλοκατανόησης για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται της Μαύρης Θάλασσας.

Σημαντικό βήμα όσον αφορά στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπήρξε η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής Rosneft και των ΕΛΠΕ (Hellenic Petroleum). Πρόκειται για μνημόνιο διμερούς συνεργασίας για την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.(Στο πλαίσιο του μνημονίου, το πρώτο φορτίο πετρελαίου 30 χιλιάδων τόνων που αγοράστηκε απευθείας από τη ρωσική εταιρεία, εστάλη τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Στο ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Αθήνα, συζητήθηκαν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας σ' αυτόν τον τομέα. Στο συνέδριο μίλησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα των δύο χωρών.

© Sputnik/Evgeny Biyatov

Εξίσου μεγάλη σημασία δόθηκε κατά την διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών, ιδιαίτερα στον τομέα του εκσυγχρονισμού των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» πρότεινε να διαθέσει δικούς της εμπειρογνώμονες για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα.

Εκτός των άλλων η εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι International» συζήτησαν το σχέδιο ενός μνημονίου συνεργασίας σε διάφορα έργα που αφορούν τα σιδηροδρομικά δίκτυα, σε χώρες όπως η Σερβία, το Ιράν και η Ινδία, όπως και σε διάφορες αφρικανικές χώρες, χώρες της Μέσης Ανατολής και βαλκανικές χώρες. Το εν λόγω μνημόνιο προγραμματίζεται να υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2017.

Η Ρωσία και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν και στον αεροπορικό τομέα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζήτησαν την προοπτική της εκπόνησης και υλοποίησης κοινών έργων, που αφορούν τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας.

© Sputnik/Igor Ageyenko

Ένας ακόμη τομέας παραγωγικός τομέας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπήρξε ο αγροτικός τομέας.

Στις αρχές του χρόνου διαμορφώθηκε ο «οδικός χάρτης» διμερούς συνεργασίας στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, ο οποίος προβλέπει: την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών αγροτικών προϊόντων, την προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων οι εξαγωγές των οποίων εμπίπτουν στους περιορισμούς του ρωσικού εμπάργκο, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας, το 2016 παρατηρήθηκε σταθερή άνοδος στους δείκτες των διμερών εμπορικών συναλλαγών, κυρίως χάρη σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις (για παράδειγμα το ελαιόλαδο). Επίσης, αυξήθηκαν οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, κατά την διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους επιτεύχθηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποιίας, η οποία περιλαμβάνει και την ανταλλαγή ποικιλιών αμπέλου.

«Πράγματι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην συνεργασία μας, καθώς καταφέρνουμε να διατηρούμε την διυπουργική συνεργασία σε ένα πρέπον επίπεδο. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου διαλόγου, δεν θα μας θέσουν για πολύ σε αναμονή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Σεργκεί Λέβιν, αναφερόμενος στην δυναμική της διμερούς συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr