ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο»
© RIA Novosti/Alexey Nikolskiy
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο»

Τη βεβαιότητά του ότι όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις κρίσιμες στιγμές του 2015, έτσι θα καταφέρει και το 2016 να οδηγήσει τον ελληνικό λαό και τον τόπο σε ένα «ξέφωτο μεταμνημονιακό», στην άρση της επιτροπείας, στη σταδιακή έξοδο από την κρίση, με κοινωνική δικαιοσύνη, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Σημείωσε ότι όλους αυτούς τους μήνες διαψεύστηκαν καθημερινά οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για ύφεση, για αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης, για κατάρρευση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «λέμε όχι» σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης.

Με την τοποθέτηση του έβαλε το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, παρουσιάζοντας τις 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυβερνητικού προγράμματος που έρχονται άμεσα.

Ένα, ενιαίο και συμπαγές κυβερνητικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είπε ότι αυτό έχει δύο συμπληρωματικές όψεις. Α) Η πρώτη αντανακλά τις υποχρεώσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει το αποτύπωμα και της προσπάθειας της κυβέρνησης, που εκφράζεται κυρίως με τα χαμηλά πλεονάσματα, περιέχει και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Β) Η άλλη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, είναι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το ταξικό και κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η όψη της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης, «εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλουμε».

Επισήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ένα, ενιαίο και συμπαγές, η προστασία των εργαζόμενων τάξεων, η ανακατανομή βαρών, η εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ