ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αλεξανδρος Βλαχος
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικο συστημα της Ελλαδας

του Νίκου Ρούμπου

Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία και θεμέλιο της είναι η λαϊκή κυριαρχία και όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ρυθμιστής του πολιτεύματος είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται από τη Βουλή με θητεία πέντε ετών και έχει δικαίωμα επανεκλογής μόνο μία φορά.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2015 από τη Βουλή με 233 ψήφους και ανέλαβε καθήκοντα στις 13 Μαρτίου 2015, σε ηλικία 65 ετών.

Στην Ελληνική Δημοκρατία υπάρχει η διάκριση των εξουσιών: H νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Bουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. H εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Kυβέρνηση. H δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια, οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Eλληνικού Λαού. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους. Σήμερα οι βουλευτές είναι 300.
Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών. O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, είναι ουσιαστικά ο αρχηγός του Κράτους. Εξασφαλίζει την ενότητα της Kυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, καθώς και των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο των νόμων. Ο πρωθυπουργός ορίζει και παύει τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ηλικία 41 ετών, ο οποίος συγκρότησε κυβέρνηση συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ).