ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας το 2016
© Sputnik/Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας το 2016

του Σωτήρη Σιδέρη

Η πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Συρία αποτελεί απόδειξη μιας πραγματικότητας που, ήδη, έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και στην Συρία. Ότι καμία χώρα στον κόσμο, δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει μεγάλες και σύνθετες κρίσεις χωρίς συνεργασία με άλλες χώρες. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην κρίση της Συρίας, καμία λύση δεν θα μπορεί να δοθεί και να είναι βιώσιμη, χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας.

Είναι εντυπωσιακό ότι η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μετά την τεχνητή ένταση που επιχείρησε να προκαλέσει η Τουρκία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας καταρρίπτοντας το ρωσικό αεροσκάφος. Παρά τις ρητορικές δηλώσεις στήριξης της Άγκυρας, οι ΗΠΑ και οι  άλλες μεγάλες  χώρες αγνόησαν την Τουρκία και προχώρησαν σε συνεννόηση με τη Μόσχα. Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί μια έμμεση, αλλά σαφή αποδοκιμασία   της Τουρκίας, η συμπεριφορά της οποίας στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως  θετική.

Είναι πλέον προφανές, ότι για να υπάρξει ασφάλεια στον σημερινό, σύνθετο, ενίοτε βίαιο και ασταθή κόσμο μας, η Ρωσία πρέπει να έχει τον ρόλο που της αναλογεί και, ο ρόλος αυτός είναι πολύ σημαντικός.

© Sputnik/Vladimir Rodionov

Όσο και αν φαντάζει ως υπερβολή, η συνεισφορά της Ελλάδας στην διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης θα προκαλούσε πρωτοφανή κρίση σταθερότητας ακόμη και στην Ευρώπη, όπως πολλοί είχαν παραδεχθεί όταν πίεζαν την Αθήνα για μια συμφωνία με την ΕΕ.

Δεν είναι μόνο η γεωγραφική θέση της Ελλάδας που την καθιστά σημαντική. Είναι και το γεγονός ότι, οι Έλληνες διαχρονικά έχουν σταθερά καλές και φιλικές σχέσεις με τους Άραβες και το Ισραήλ, με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, ενώ  είναι επίσης ουσιαστικό ότι δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν στην περιοχή και αυτό την καθιστά φιλική σε όλους τους λαούς και τα κράτη της περιοχής. Υπό αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρίση ασφάλειας θα είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στο μέλλον, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια θετική συνιστώσα  στον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να αναπτυχθεί στην Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

© Sputnik/Yuriy Somov

 Όχι ότι η Αθήνα πρέπει να έχει κάποιον ειδικό ρόλο. Είναι όμως σημαντικό η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί οικονομικά και να εισακουστεί η άποψή της στην «διπλωματία  της ασφάλειας»,  καθώς,  το ζήτημα αυτό, αναδεικνύεται κορυφαίο  καθήκον  και αυτό το καθήκον, οφείλουμε να το υπηρετήσουμε όλοι, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.  Αν η συμφωνία για την Συρία εφαρμοστεί και υπάρξει λύση, μια νέα κατάσταση θα αναδυθεί. Το επόμενο βήμα, μπορεί να είναι το Μεσανατολικό και το Κυπριακό, ενώ  μια    διεθνής διάσκεψη για την Ασφάλεια μπορεί  οδηγήσει σε μια νέα συνθήκη, για έναν πιο ασφαλή κόσμο, όσο και αν αυτό φαντάζει ανέφικτο προς το παρόν.

Με αυτή την οπτική, οι εκδηλώσεις για το έτος Ρωσίας —Ελλάδας μπορούν να προσδώσουν μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο ιστορικών χωρών και λαών με στρατηγικά χαρακτηριστικά γιατί και οι προκλήσεις είναι στρατηγικού χαρακτήρα.