ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άννα Λιάτσου
© From personal archive
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννα Λιάτσου: Ευκαιρία για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων το 2016

Το 2016 έχει ανακηρυχθεί Έτος Πολιτισμού μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Για τη νέα διαδικτυακή πύλη, η οποία είναι αφιερωμένη στη συνεργασία των δύο κρατών, μιλά η επικεφαλής της ιστοσελίδας από το MIA Rossiya Segodnya, Άννα Λιάτσου.

Άννα, θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τη νέα διαδικτυακή πύλη και γενικότερα για το πρόγραμμα του Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και του Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα; 

Το 2016 ανακηρύχθηκε Έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Αυτό συνεπάγεται μια ενεργό συνεργασία προς κάθε δυνατή κατεύθυνση. Στον πολιτικό, εμπορικό και οικονομικό, στον πολιτιστικό τομέα, καθώς και στις επιστήμες και στον τουρισμό.

Το 2015 διεξήχθησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ασκήσει μια εξωτερική πολιτική πολλών κατευθύνσεων. Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα έχει μια σημαντική θέση σε αυτή την πολιτική.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, τόσο για τη Ρωσία, όσο και για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί τομείς για συνεργασία που μπορούν να αναπτυχθούν και οι συναντήσεις στη διάρκεια του 2015 σε ανώτερο επίπεδο έθεσαν σταθερά θεμέλια γι' αυτό.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή του Έτους που θα είναι αφιερωμένο στις σχέσεις των χωρών, δυο κρατικά πρακτορεία, από ρωσικής πλευράς το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Η Ρωσία Σήμερα και από ελληνικής το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμφώνησαν τη δημιουργία μια δίγλωσσης διαδικτυακής πύλης για τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Στις χώρες μας σήμερα έχει γίνει αντιληπτό ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούμε ο ένας τον άλλο. Το 2015 τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέλυαν την κατάσταση στην Ελλάδα και στη Ρωσία, ωστόσο, η ειδησεογραφική εικόνα που περνούσε στον γραπτό Τύπο και στην τηλεόραση ήταν σε μεγάλο βαθμό διαστρεβλωμένη και μεροληπτική, επειδή τη σχημάτιζαν μέσα ενημέρωσης τρίτων χωρών προς το συμφέρον των δικών τους πολιτικών συμφερόντων.

Ειδικότερα, ορισμένα ΜΜΕ διαμορφώνουν την εικόνα του ράθυμου Έλληνα που δεν θέλει να δουλεύει, κάτι που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Όσον αφορά τη Ρωσία, στη Δύση σήμερα συζητείται πολύ το πρόβλημα με τα 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που έρχονται μαζικά στις χώρες της ΕΕ. Αποσιωπείται όμως στα διεθνή Μέσα το πρόβλημα των περισσότερων από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι πήγαν στη Ρωσία μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Θα θέλαμε μέσα από τις προσπάθειες των δυο πρακτορείων μας να δημιουργηθεί ένα πόρταλ που θα δίνει τη δυνατότητα να πληροφορείται το κοινό για πώς ζουν στην πραγματικότητα οι Έλληνες και οι Ρώσοι, ποιες είναι οι ανησυχίες τους. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να επιλύσουμε μαζί τα προβλήματα προς όφελος των λαών μας.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται ο νέος διαδικτυακός τόπος;

Δεν θα είναι μόνο η ιστοσελίδα. Ξεκινάμε παράλληλα ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία θα μεταδίδεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Αθηναϊκού και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, γι' αυτό υπολογίζουμε σε ένα ευρύ κοινό, στους εκπροσώπους των ρωσικών και ελληνικών πολιτικών, επιχειρηματικών, επιστημονικών κύκλων, σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη συνεργασία των δυο χωρών, για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Ας μην ξεχνάμε και ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Ρώσων για τις διακοπές τους, ενώ και η Ρωσία γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους ξένους τουρίστες, επομένως ελπίζουμε ότι οι ταξιδιώτες και από τις δυο χώρες θα βρουν πολλά νέα, ενδιαφέροντα γι' αυτούς πράγματα, στην ιστοσελίδα μας.

Θεωρώ ότι η ραδιοφωνική εκπομπή, την οποία θα παρουσιάζει ο γνωστός έλληνας δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος —ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στις ρωσοελληνικές σχέσεις- θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το κοινό μας.

Ποια κοινά πιστεύετε ότι έχουν οι δυο λαοί; Τι ενώνει τους Ρώσους και τους Έλληνες;

Αν μιλάμε για ιστορία, τότε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία πήρε το χριστιανισμό από την πολυεθνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στην οποία κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός, γι' αυτό οι λαοί μας ήταν πάντοτε κοντά ο ένας στον άλλο. Η χιλιετία των κοινών πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών αποτέλεσε το θεμέλιο της θερμής φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς, γεγονός που εκδηλωνόταν πάντα στην πορεία της ιστορίας. Όπως η στήριξη της Ελλάδας από τη Ρωσία στον αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες σήμερα θυμούνται ότι ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώην υπουργός Εξωτερικών του ρώσου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Α΄.

Εκτός όμως από την κοινή ιστορία και τις κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες, υπάρχουν μάλλον και ορισμένα κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα των δυο λαών. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες, αυτό είναι κάτι που απορρέει από την ιστορία μας. Μπορούμε να σταθούμε όρθιοι ενάντια στα προβλήματα και στις δύσκολες καταστάσεις. Να σημειωθεί ότι εκτός από την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πέρυσι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την οξύτατη μεταναστευτική κρίση, δεχόμενη την κυρίως ροή των προσφύγων από τη Συρία και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Έλληνες εδώ και μερικά χρόνια με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Η Ελλάδα είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο οι Έλληνες προσέφεραν όση βοήθεια μπορούσαν στους πρόσφυγες, κατανοώντας τι θα πει δυστυχία και φυγή από τον πόλεμο.

Η Ρωσία, όπως άλλωστε και άλλες χώρες, αισθάνεται και αυτή τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, παρόλα αυτά όμως, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, την κατάσταση επιδεινώνουν οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης που υιοθετήθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και της επιστροφής της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η χώρα καταφέρνει να διαφοροποιεί την οικονομία της και να δημιουργεί νέα παραγωγή. Ουσιαστικά, χάρη στις κυρώσεις ξεκίνησε η διαδικασία υποκατάστασης των εισαγωγών και της επιστροφής στην εγχώρια παραγωγή.

Τι θα θέλατε να ευχηθείτε σε όλους τους αναγνώστες της ιστοσελίδας για το νέο έτος;

Θα ήθελα πολύ να ευχηθώ στους αναγνώστες μας χρόνια πολλά για το νέο έτος 2016 και να είναι ανοιχτοί και φιλομαθείς! Να αναζητείτε, να σκέφτεστε και να δημιουργείτε την εικόνα του κόσμου, η συντακτική ομάδα μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σας πληροφορεί όσο πιο λεπτομερώς γίνεται για τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Και φυσικά, εύχομαι υγεία και πολλές επιτυχίες στους αγαπημένους σας ανθρώπους!