ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πούτιν: Οι αποφάσεις για τη Συρία πρέπει να ικανοποιούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές
© Sputnik/Ramil Sitdukov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Οι αποφάσεις για τη Συρία πρέπει να ικανοποιούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές

Η Ρωσία θα επιδιώξει οι αποφάσεις για τη Συρία να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση και η πολιτική διευθέτηση της κατάστασης να καταστεί εφικτή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της ετήσιας μεγάλης συνέντευξης τύπου.

«Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην επίλυση αυτής της κρίσης και θα επιδιώξουμε ώστε οι λύσεις που μπορούν να βρεθούν να είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές, όσο δύσκολη και αν μοιάζει αυτή η κατάσταση», είπε ο πρόεδρος.

Ο ίδιος, εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Ρωσίας για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία συμπίπτει σε καίρια σημεία με εκείνο των ΗΠΑ. «Αν έχουμε σχέδιο; Έχουμε, και το περιέγραψα μόλις τώρα. Αυτό καταρχήν, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, συμπίπτει με το αμερικανικό <…>: Από κοινού εργασία για το Σύνταγμα, δημιουργία των εργαλείων ελέγχου των μελλοντικών πρόωρων εκλογών, οι ίδιες οι εκλογές και η αποδοχή των αποτελεσμάτων τους», τόνισε ο Πούτιν.

Ανέφερε ότι η Ρωσία θα στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση μέχρι την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας. «Όταν θα δούμε ότι η διαδικασία σύγκλισης έχει ξεκινήσει και η ίδια η συριακή κυβέρνηση θεωρήσει ότι πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί και να αρχίσει να διαπραγματεύεται, από εκείνη τη στιγμή εμείς δεν σκοπεύουμε να γίνουμε περισσότερο Σύριοι από ό,τι οι ίδιοι οι Σύριοι. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο», είπε ο πρόεδρος.

Τόνισε επίσης, ότι εφόσον υπάρξει η βούληση, η ρωσική εκστρατευτική δύναμη μπορεί να αποχωρήσει από τη Συρία μέσα σε δυο ημέρες και εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη διατήρησης των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Συρίας. «Η κατάσταση —είπε ο Ρώσος πρόεδρος- έχει ως εξής: Υπάρχει εκεί η αεροπορία μας, υπάρχουν προσωρινές εγκαταστάσεις για σίτιση, ανάπαυση. <…> Αλλά η βάση είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. <…> Τι να την κάνουμε τη βάση; Αν πρέπει να φτάσουμε κάποιον, θα τον φτάσουμε ούτως ή άλλως».

Προς το παρόν οι Αεροδιαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας θα εξαπολύουν επιδρομές στις θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μέχρι να ολοκληρωθεί η χερσαία επιχείρηση του συριακού στρατού. Ο Πούτιν πρόσθεσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή τα ρωσικά αεροσκάφη, εκτός από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν και την ένοπλη αντιπολίτευση που μάχεται εναντίον του ΙSIS.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε και ένα σχόλιο για τη δημιουργία του ισλαμικού συνασπισμού από 34 χώρες για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Την πρωτοβουλία αυτής της συμμαχίας είχε η Σαουδική Αραβία. Εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση <…> για την επίλυση της συριακής κρίσης όσον αφορά κάποια σημεία, αλλά υπάρχουν και κοινές απόψεις», ανέφερε ο Πούτιν.

Πηγή: ria.ru