ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πούτιν: Η Ρωσία δεν θεωρεί την Τουρκία εχθρικό κράτος
© Sputnik/Natalya Seliverstova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θεωρεί την Τουρκία εχθρικό κράτος

Η Άγκυρα προέβη σε μια εχθρική πράξη καταρρίπτοντας το ρωσικό βομβαρδιστικό, αλλά η Μόσχα δεν θεωρεί την Τουρκία εχθρική χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην διάρκεια της ετήσιας μεγάλης συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν γνωρίζει ακόμα το πώς οι δυο χώρες θα εξέλθουν από αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία δεν βλέπει προς το παρόν καμία προσπάθεια από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να εξομαλύνει τις σχέσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει, «Δεν θέλω να απαντώ για άλλα πρόσωπα, για τους αρχηγούς άλλων κρατών. Αν αυτοί το θεωρούν δυνατό και απαραίτητο να κάνουν κάτι, ας το κάνουν, εμείς για την ώρα δεν βλέπουμε τίποτε».

Και πρόσθεσε, ότι «Με τη σημερινή τουρκική ηγεσία, όπως έχει φανεί, μας είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε ή είναι σχεδόν αδύνατο. Ακόμα και όταν κάποτε εμείς λέμε "ναι, συμφωνούμε", αυτοί μας χτυπούν πλαγίως ή πισώπλατα, και μάλιστα για άγνωστους λόγους. Γι' αυτό, σε κρατικό επίπεδο δεν βλέπω προοπτική».

Παράλληλα, ο πρόεδρος τόνισε ότι αν σε διακρατικό επίπεδο η συνεργασία Μόσχας και Άγκυρας είναι σχεδόν αδύνατη, στο ανθρωπιστικό αυτή θα συνεχιστεί.

Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε πως για την υλοποίηση του σχεδίου Turkish Stream που προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης θάλασσας, η Ρωσία χρειάζεται γραπτές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξή του.

«Χρειαζόμαστε —ανέφερε ο πρόεδρος- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει γραπτές εγγυήσεις ότι όλες οι διαδρομές, μεταξύ αυτών και πιθανή διαδρομή μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη, να είναι όχι απλά υλοποιήσιμη, αλλά και προτεραιότητας, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την υποστηρίξει».

Πηγή: ria.ru