ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανεκκίνηση των σχέσεων
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανεκκίνηση των σχέσεων

Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας σε ανώτατο επίπεδο ήταν το 2015 αρκετά ικανοποιητικές. Ενώ το 2013 μεταξύ των δυο ιστορικά φιλικών μεταξύ τους χωρών υπήρξε κάποια ψύχρανση, το 2015 σημαδεύτηκε από μια προσέγγιση Ρωσίας και Ελλάδας. Το 2016, το οποίο ανακηρύχθηκε Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία, θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η φιλία των δυο κρατών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν μέσα στο 2015 τακτική τηλεφωνική επικοινωνία και πραγματοποίησαν αρκετές προσωπικές συναντήσεις. Παρατηρητές σημειώνουν ότι όλες οι συναντήσεις ήταν εποικοδομητικές και έγιναν μέσα σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Οι καλές σχέσεις που παραδοσιακά έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στους Ρώσους και στους Έλληνες υποστηρίζονται από τους ηγέτες των δύο κρατών. Η πιο σημαντική συνάντηση Πούτιν και Τσίπρα το 2015, ήταν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Έλληνα ηγέτη τον Απρίλιο στη Μόσχα, κατά την οποία συζητήθηκαν αρκετά θέματα. Το σημαντικότερο από αυτά, ήταν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι απώλειες της Ελλάδας από την υιοθέτηση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας στον τομέα των τροφίμων είχε υπολογιστεί στα 30-35 εκατομμύρια ευρώ. Εξαιτίας των κυρώσεων άρχισε να μειώνεται και το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής πλευράς, αυτό ανήλθε στα 4,17 δισ. δολάρια και μειώθηκε ως το 2013 κατά 39%.Μειώθηκαν όχι μόνο οι ρωσικές εισαγωγές από την Ελλάδα (κατά 18,8%), αλλά και οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα (κατά 41,2%).

© Sputnik/Alexey Nikolskiy

στερα από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Μόσχα έθεσε τη βάση για μια επανεκκίνηση στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

«Με τον πρόεδρο Πούτιν θέσαμε τις βάσεις για μια πραγματική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων», έγραψε ο Τσίπρας στη σελίδα του στο Facebook μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη.

Επίσης, στη Μόσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πατριάρχη Κύριλλο και έδωσε διάλεξη για τους φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Ένα από τα σημαντικά —συμβολικά- γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, ήταν η παράδοση της εικόνας που είχε κλέψει ο αξιωματικός των ναζί Φρίντριχ-Βίλχελμ Μίλερ από μοναστήρι της Σπάρτης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

«Η εικόνα λοιπόν γύρισε εκεί, όπου ιστορικά θα έπρεπε να βρίσκεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι την εικόνα παρέδωσε προσωπικά ο Πούτιν στον Τσίπρα.

Πηγή ανέφερε στο RIA Novosti, ότι η ρωσική πλευρά αγόρασε την εικόνα για τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Τον Ιούνιο Πούτιν και Τσίπρας συναντήθηκαν ξανά. Τη φορά αυτή συνομίλησαν στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Οι δυο ηγέτες μίλησαν κυρίως για τα νέα προγράμματα στον τομέα της ενέργειας.

Στα μέσα του καλοκαιριού υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου, «συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με τους όρους χορήγησης από τους διεθνείς πιστωτές οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, καθώς και ορισμένα θέματα της περαιτέρω ανάπτυξης της ρωσοελληνικής συνεργασίας».

Η επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά, στο τέλος Σεπτεμβρίου, ύστερα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Τσίπρα για τη νίκη του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ και για την ανάληψη εκ νέου των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

© Sputnik/Sergey Guneev

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές. Όπως ενημέρωσε η υπηρεσία τύπου της κυβέρνησης, στη διάρκεια της συνομιλίας, Πούτιν και Τσίπρας αναφέρθηκαν στις προοπτικές της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, θέματα που αφορούν την επικείμενη συνάντηση της μικτής ρωσοελληνικής διυπουργικής επιτροπής, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, κυρίως το πρόβλημα της ροής των προσφύγων.

Επαφές υπουργών

Εκτός από τους δυο ηγέτες, συναντήσεις είχαν και υπουργοί των δύο χωρών.

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά το διορισμό του ως υπουργού Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς την πραγματοποίησε συγκεκριμένα στη Ρωσία. Το Φεβρουάριο του 2015, αμέσως μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο επισκέφθηκε τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης, το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας ετοιμάζει δέσμες προτάσεων, με στόχο η χώρα να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για τους Ρώσους τουρίστες, στοχεύοντας να κάνει την Ελλάδα τον βασικό προορισμό για τους Ρώσους, δεδομένου ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους αγαπημένους για τους Ρώσους τόπους διακοπών.

Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να προσφέρουν ένα τουριστικό πακέτο για Ρώσους με διαφορετικά εισοδήματα και αναμένουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα χαρακτηριστεί από σταθερότητα παρά την οικονομική κρίση στη Ρωσία, ανέφερε η Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Sputnik.

Σχετικά με την προσέλκυση των Ρώσων πολιτών και τη χορήγηση θεωρήσεων, η υπουργός τόνισε ότι το γενικό προξενείο στη Ρωσία είναι «πρωταθλητής στην έκδοση θεωρήσεων και στην ταχύτητας χορήγησής τους».

© Sputnik/Sergey Guneev

Όπως ανέφερε η υπουργός, «Έχουμε τη δυνατότητας χορήγησης και θεωρήσεων πολλαπλής χρήσεως (multiple-entryvisa). Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλλει να αυξηθεί ο τουρισμός από τη Ρωσία. Ας μην ξεχνάμε πάντως, ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, μπορούμε να προσφέρουμε τουριστικό προϊόν σε πολύ καλή τιμή. Ο κάθε Ρώσος μπορεί να επιλέξει σύμφωνα με το εισόδημά του. Θεωρώ ότι η Ελλάδα και η Ρωσία, και όταν τα πράγματα είναι καλά και στις δυσκολίες, μπορούν και πρέπει να είναι μαζί».

Ακόμη πιο κοντά η μια στην άλλη μπορούν να έρθουν Ελλάδα και Ρωσία το 2016, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία. Οι σχετικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν εντός του Ιανουαρίου.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr