ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι ενέργειες της Β. Κορέας απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στη χερσόνησο
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι ενέργειες της Β. Κορέας απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στη χερσόνησο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να τηρήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ύστερα από τις πληροφορίες για δοκιμή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας είχαν μεταδώσει ότι στην περιοχή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών Πχουνγκερί της επαρχίας Γιανγκάντο στη Βόρεια Κορέα, σημειώθηκε τεχνητής φύσεως σεισμός της τάξεως των 4,2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το μέγεθος της σεισμικής δόνησης ήταν 5,1 Ρίχτερ. Αργότερα, η Βόρεια Κορέα, μέσω του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Στη σημερινή ανακοίνωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρεται ότι «Σχετικά με το γεγονός αυτό, καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να τηρήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε ενέργειες, οι οποίες θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτη όξυνση της έντασης στη Βορειοανατολική Ασία. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας υπέρ της διπλωματικής διευθέτησης των προβλημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο στα πλαίσια της εξαμερούς διαπραγματευτικής διαδικασίας και της συντομότερης δυνατής έναρξης του διαλόγου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου συστήματος ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Σημειώνεται, ότι αν επιβεβαιωθεί το γεγονός της πραγματοποίησης της δοκιμής, αυτό θα αποτελεί ένα νέο βήμα της Πιονγκ Γιανγκ προς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Ενέργειες όπως αυτή απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, η οποία ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετικά υψηλή δυναμική στρατιωτικοπολιτικής αντιπαράθεσης».

Πηγή: www.ria.ru