ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσικές Αρχές: Αναξιόπιστο το ολλανδικό πόρισμα για το αεροπλάνο της Malaysia Airlines
© Sputnik/RIA Novosti
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσικές Αρχές: Αναξιόπιστο το ολλανδικό πόρισμα για το αεροπλάνο της Malaysia Airlines

Η Ρωσική Υπηρεσία Αερομεταφορών (Rosaviatsya) παρέθεσε έξι νέα στοιχεία που απορρίπτουν τα συμπεράσματα της αρμόδιας ολλανδικής επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία, το αεροπλάνο της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε από πύραυλο 9Н314М του αντιαεροπορικού συστήματος Buk. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην επίσημη επιστολή του υποδιευθυντή της Rosaviatsya Ολέγκ Στορτσεβόι προς τον πρόεδρο του ολλανδικού Συμβουλίου για θέματα ασφάλειας Τίμπε Ιούστρ. Η επιστολή εστάλη ύστερα από μελέτη —από Ρώσους ειδικούς- της τελικής έκθεσης της ολλανδικής πλευράς για τις συνθήκες της καταστροφής του μαλαισιανού Boeing 777.

Το αεροπλάνο είχε συντριβεί στις 17 Ιουλίου του 2014 υπό ανεξακρίβωτες έως τώρα συνθήκες, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 298 επιβαίνοντες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «Τα νέα σημαντικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την αναξιοπιστία των πληροφοριών που περιέχονται στην τελική έκθεση, αν υποτεθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο του συστήματος Buk, είναι τα εξής: Η αναντιστοιχία των αναφερόμενων στην έκθεση χαρακτηριστικών των θραυσμάτων, με τα χαρακτηριστικά των θραυσμάτων προσβολής της εκρηκτικής κεφαλής 9Н314М. Η αναντιστοιχία των αναφερόμενων στην έκθεση χαρακτηριστικών των οπών σε τμήματα του αεροσκάφους, με τα χαρακτηριστικά των οπών που δημιουργούνται κατά την έκρηξη της εκρηκτικής κεφαλής 9Н314М».

Επίσης, είναι προφανής η αναντιστοιχία της μορφής τουλάχιστον ενός κομματιού του πυραύλου (του τρίτου τμήματός του) που βρέθηκε στο σημείο της αεροπορικής καταστροφής, με τη μορφή των κομματιών του τμήματος αυτού που δημιουργούνται από την έκρηξη της εκρηκτικής κεφαλής του πυραύλου 9М38. Διαπιστώθηκε, ακόμη, αναντιστοιχία του αλγόριθμου λειτουργίας του εξ αποστάσεως πυροκροτητή του πυραύλου 9М38 του συστήματος Buk, με τις συνθήκες προσβολής του αεροπλάνου. Επιπλέον, εντοπίστηκε αναντιστοιχία και σχετικά με τη θέση του πυραύλου στο χώρο κατά την προσβολή του αεροπλάνου, όπως αυτή αναφέρεται στην έκθεση, με τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας που καλύπτουν τα θραύσματα στα μέρη του αεροπλάνου.

Ως τελευταίο γεγονός στην επιστολή, που δείχνει την αναξιοπιστία του ολλανδικού πορίσματος, αναφέρεται η αναντιστοιχία σχετικά με τη ζώνη από όπου εκτοξεύτηκε ο αντιαεροπορικός κατευθυνόμενος πύραυλος που έπληξε το αεροπλάνο, με τα χαρακτηριστικά και τις αρχές λειτουργίας των πυραύλων 9М38.

Πηγή: www.ria.ru