ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πρόεδροι των δύο χωρών εγκαινίασαν το Έτος Φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας
© Sputnik/Alexei Druzhinin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρόεδροι των δύο χωρών εγκαινίασαν το Έτος Φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας

Η συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε το μεγάλο πρόγραμμα της επίσκεψης του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρόεδρος της Ελλάδος αφίχθη στη Μόσχα την παραμονή, και πρόλαβε να συμμετάσχει στο φόρουμ «Η Ρωσία και ο κόσμος: Ματιά στο μέλλον», καθώς και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ότι «Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε στη Μόσχα τον αρχηγό του ελληνικού κράτους, μιας φιλικής για εμάς χώρας, με την οποία μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί». Επίσης, κήρυξε την έναρξη του Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία, στο πλαίσιο του οποίου έχουν προγραμματιστεί περίπου 40 εκδηλώσεις.

«Στο πλαίσιο αυτού του γεγονότος —διευκρίνισε ο Πούτιν- έχει προβλεφθεί η διεξαγωγή <…> 37 εκδηλώσεων. Ελληνικές εκθέσεις στο Ερμιτάζ, στο Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, συμμετοχή εταιριών μας στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και οργάνωση στρογγυλής τράπεζας στα πλαίσια του 20ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρου στην Αγία Πετρούπολη».

Από μέρους του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα κάνουν τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας ακόμη πιο στενές, κι επίσης προσκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα. «Νομίζω —ανέφερε- ότι στη διάρκεια αυτού του έτους θα έχουμε τη χαρά να σας υποδεχθούμε στην Αθήνα. Είναι η σειρά σας να έρθετε στη Αθήνα».

Όπως τόνισε, «Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμβολή της Ρωσίας στη διευθέτηση των γεγονότων που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται όχι τόσο με την οικονομία, όσο με τον ανθρωπιστικό τομέα».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ελλάδος δήλωσε ότι θεωρεί τις σημερινές διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης προσπελάσιμες. «Πιστεύω ότι όποιες και αν είναι αυτές οι διαφορές, έχουν μικρή σημασία σε σύγκριση με τα όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναμένεται ότι το Έτος Ρωσίας και Ελλάδας δεν θα είναι αφιερωμένο μόνο στον πολιτισμό και στην τέχνη, αλλά και στην οικονομία, πολιτική, στις επιστήμες, τεχνολογίες και σε άλλα θέματα. Στη διάρκεια του σχεδιάζεται να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία ουσιαστικά σε όλους τους τομείς, να βρεθούν νέες μορφές επενδυτικής αλληλεπίδρασης, να τονωθεί το εμπόριο και να αυξηθούν τα τουριστικά ρεύματα.

Πηγή: www.ria.ru