ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρ. Παυλόπουλος: “Η Τουρκία να περιορίσει την προσφυγική ροή”
© Sputnik/Sergey Stroitelev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Παυλόπουλος: “Η Τουρκία να περιορίσει την προσφυγική ροή”

"Οι Τούρκοι διακινητες που προωθούν παράνομα τους πρόσφυγες στην Ευρώπη τυγχάνουν της στήριξης των αρχών", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενόψει της επίσκεψής του (σήμερα) στη Γερμανία. Τη συνέντευξη δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως δεν αναφέρεται στην τουρκική ηγεσία, αλλά ότι το πρόβλημα συζητήθηκε με αυτή.

Όπως ανέφερε, «Η Τουρκία θα έπρεπε να περιορίσει την προσφυγική ροή όσο το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα δεσμεύτηκε να το κάνει. Επίσης, θα έπρεπε να έχει σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων».

Στην ερώτηση, γιατί κατά τη γνώμη του η Τουρκία δεν το κάνει αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε: «Έχω τη μεγάλη ανησυχία ότι οι τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Συγκεκριμένα, οι λιμενικές αρχές προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθήσει διακινητές. Έχουμε αποδείξεις γι' αυτό».

«Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Προφέρω χωρίς δισταγμό αυτή τη λέξη: Δουλεμπόριο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως δήλωσε, «Δεν αναφέρομαι εδώ στην τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως μέσω των παρατηρητών μας στα νησιά αποδείξεις ότι οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε γι' αυτό με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρόεδρος της Ελλάδος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρώπη και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Κολωνία της Γερμανίας την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όταν συνέβησαν μαζικά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από μετανάστες, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στην Ευρώπη σε ανθρώπους που έρχονται με εγκληματικές προθέσεις.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρόεδρος, «πρέπει όλους μας,να μας ανησυχούν τα άτομα που έρχονται στην Ευρώπη με εγκληματική πρόθεση, και όχι αναζητώντας προστασία. Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν εχθρούς της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παραίτηση από το ευρωπαϊκό χρέος μας να βοηθάμε τους αληθινούς πρόσφυγες».

Πηγή: www.ria.ru