ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ντόναλντ Τουσκ
© Sputnik/ Mikhail Palinchak
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Τουσκ: “Κατάρρευση της Σένγκεν μέσα σε δύο μήνες”

Η μεταναστευτική κρίση κατέστη "ένα κρίσιμο σημείο" για το πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε, την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

"Αυτό αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή, όχι μόνο για την εφαρμογή των αποφάσεων των χωρών της ΕΕ, (για την επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης). Είναι η πρώτη φορά που νοιώθω οτι πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ντόναλντ Τούσκ, στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «σήμερα είναι πολύ δύσκολο να πειθαρχήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). "Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο, θα είναι η τελευταία ευκαιρία, για να εξετάσουμε εάν λειτουργεί η στρατηγική μας. Εάν όχι, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές συνέπειες, όπως η κατάρρευση της συνθήκης Σένγκεν, "- είπε ο Τουσκ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε σε δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Frontex, σύμφωνα με τα οποία, την περίοδο των Χριστουγέννων, ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι καθημερινές αφίξεις των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Ευρώπη ως ένας οργανισμός και τα κράτη — μέλη της δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για μία εντελώς νέα κατάσταση, όσον αφορά το μέγεθος και το πλήθος των προβλημάτων με τη μετανάστευση. Είναι αλήθεια, "- παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: www.ria.ru