ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλεξέι Πουσκόφ
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πουσκόφ: Η κατάσταση στην ΚΣΣΕ μπορεί να αλλάξει μετά την άρση των κυρώσεων

Η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) μπορεί να αλλάξει, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Δούμα για τις Διεθνείς Υποθέσεις και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Αλεξέι Πουσκόφ.

Νωρίτερα, ο ομιλητής στη Δούμα, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία αποφάσισε να απέχει από τις εργασίες της συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο.

«Πότε μπορεί να ωριμάσουν οι συνθήκες για την επιστροφή της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης; Κατά την άποψη μου, αυτό θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός», δήλωσε ο Πουσκόφ στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι την πλειοψηφία των αντιπροσωπειών στην ΚΣΣΕ εκπροσωπούν τα κυβερνώντα κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι βουλευτές από τα κυβερνώντα κόμματα,
βέβαια, καθοδηγούνται από τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεών τους και την ηγεσία των κομμάτων τους»,δήλωσε ο βουλευτής.

«Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να εξετάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε, στη συνέχεια, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις γι' αυτό, και μια σειρά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΚΣΣΕ θα εγκαταλείψουν την παράνομη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μέχρι τότε, κατά τη γνώμη μου, έχουμε ένα αρνητικό στάτους κβο» είπε ο Πουσκόφ και υπενθύμισε ότι το 2015 αυξήθηκε ο αριθμός των επικριτών των κυρώσεων κατά της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Οι κυρώσεις κατά της ρωσικής αντιπροσωπείας άρχισαν να εφαρμόζονται τον Απρίλιο του 2014, λόγω της θέσης της Μόσχας για την Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας.
Οι Ρώσοι βουλευτές έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, το δικαίωμα να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των καταστατικών οργάνων, καθώς και να παρακολουθούν άλλες δραστηριότητες. Το 2015 οι κυρώσεις παρατάθηκαν. Οι Ρώσοι βουλευτές έχουν δηλώσει επανειλημμένα, ότι είναι πρόθυμοι να εργαστούν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τους επιστραφούν όλες οι εξουσίες.

Πηγή: www.ria.ru