ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τη Ρωσία για τη Συρία
© Sputnik/Eduard Pesov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τη Ρωσία για τη Συρία

Μόσχα και Ουάσινγκτον πιστεύουν οτι γενικός στόχος τους παραμένει η πραγματική εφαρμογή των κοινών δραστηριοτήτων και  η αμοιβαία υποστήριξη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, στις 20 Ιανουαρίου στη Ζυρίχη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν οι προοπτικές για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και της αντιπολίτευσης της Συρίας. «Συζητήσαμε για τα πρακτικά βήματα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να διασφαλισθεί οτι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός», — δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο Ρώσος υπουργός.

Επίσης, τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, παρουσίασε μία σειρά προτάσεων για τον συντονισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία. "Οι προτάσεις αυτές, είπε ο κ. Λαβρόφ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση".

"Πιστεύουμε ότι καθήκον μας είναι η πραγματική εφαρμογή των κοινών δραστηριοτήτων — ο καταμερισμός της εργασίας, αν θέλετε — και η αμοιβαία υποστήριξη, και, μπορούμε να βρούμε μία πιό αποτελεσματική μέθοδο, στο πλαίσιο της αποφυγής επεισοδίων", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε οτι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά στη διχοτόμηση του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Το γενικό συμπέρασμα, σχετικά με τις διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών στην περιοχή», — είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

"Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Συρία και το Ιράκ, γιατί"- όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός — "ειδικά για τις χώρες αυτές μπορεί να ακουσθεί, οτι θα ήταν ωραίο να δημιουργηθούν σε εκείνα τα μέρη πολλά κράτη.  Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε αυτό, μαζί με άλλους εταίρους,  συμπεριλαμβανομένης της περιοχής, κάνουμε τα πάντα, ώστε να αποφευχθούν τέτοιους είδους σενάρια".

Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε οτι οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία θα ξεκινήσουν μέσα στον μήνα, λέγοντας ότι αυτή είναι και η θέση των ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα, καθώς και άλλα μέλη της διεθνούς ομάδας υποστήριξης για τη Συρία, εξέφρασαν την επιθυμία τους, σχετικά με τη σύνθεση των διαπραγματευτών από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιος — είπε ο Λαβρόφ- ότι στο τέλος θα δημιουργηθεί μία λίστα στην οποία θα αντιπροσωπεύεται  ένα ευρύτερο δυνατό φάσμα ενδιαφερόντων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι, δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει συμφωνία για την συμμετοχή του "Στρατού του Ισλάμ", στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να στείλουν τις προσκλήσεις στον Στεφάν ντε Μιστούρα, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, εξ ονόματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην προετοιμασία για τη λίστα των προσκεκλημένων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν κύκλοι της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα, στο Κάϊρο, στο Ριάντ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες", — δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: www.ria.ru