ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία, Ρωσία και το συριακό παζλ
© Sputnik/Dmitriy Vinogradov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία, Ρωσία και το συριακό παζλ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, δημοσιογράφου, συγγραφέα

Η επέμβαση της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία είχε μεγάλες στρατηγικές συνέπειες. Χωρίς αυτή, το καθεστώς 'Ασαντ θα ήταν πιθανώς ήδη παρελθόν. Μια δυτική εισβολή στη Συρία θα ήταν το πιθανότερο αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Αν αυτά συνέβαιναν, η Ρωσία θα αποκλειόταν από την Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράν από τη Συρία. Ο δυτικός έλεγχος της Συρίας, η απομόνωση ή συντριβή της Χεζμπολά θα ακολουθούσαν. Ο έλεγχος Συρίας-Λιβάνου από δυνάμεις μη απειλητικές για το Ισραήλ, θεωρείται κρίσιμη προϋπόθεση πολέμου κατά του Ιράν, που ήταν στην "ατζέντα" επί δεκαετία. Απετράπη με τη συμφωνία για τα ιρανικά πυρηνικά, χωρίς αμφιβολία όμως ακραίοι κύκλοι επιθυμούν την επαναφορά τέτοιου σεναρίου.

Επεμβαίνοντας, η Ρωσία "έσωσε" τον 'Ασαντ (και τη Χεζμπολά), επεξέτεινε την επιρροή της σε μια ζώνη από τη Μεσόγειο έως το Πακιστάν (!), ακυρώνοντας την επιδίωξη πλήρους εξουδετέρωσης της παρουσίας της στη Μέση Ανατολή.

Η "αντίδραση", όποιος και όπως την οργάνωσε, δεν άργησε. 'Ηταν η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, παρόντος στην 'Αγκυρα του αρχηγού της αμερικανικής αεροπορίας. Κατέστρεψε τις στρατηγικού χαρακτήρα ρωσο-τουρκικές σχέσεις, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον Ερντογάν, άνοιξε τον δρόμο για την κουρδική προέλαση στη Βόρειο Συρία, σπρώχνοντας τελικά την 'Αγκυρα στην αγκαλιά του Νετανιάχου!

Πρόκειται για τουρκικό λάθος; Η 'Αγκυρα ενθαρρύνθηκε και από ποιόν; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Τα ερωτήματα γίνονται σπουδαιότερα αν ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις του κ. Περιντσέκ, αρχηγού του μικρού τουρκικού "Πατριωτικού Κόμματος", πολιτικού αμφιλεγόμενου μεν, με ισχυρές διασυνδέσεις όμως με τους κεμαλιστές και διεθνώς. Κατά τον Περιντσέκ η Ρωσία συγκατατέθηκε στον τουρκικό έλεγχο του "κουρδικού διαδρόμου" στη Συρία. Το σχέδιο ματαιώθηκε μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους. Φυσικά, αυτό το "σενάριο" είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί. Αν ισχύει, συνιστά κρίσιμη ψηφίδα στο μωσαϊκό που οφείλει να εξετάσει κανείς για να ερμηνεύσει το περίπλοκο παιχνίδι για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.