ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική “κάθαρση”: Ρωσία και Κατάρ συνεχίζουν την πορεία προσέγγισης
© Sputnik/Aleksey Nikolskiy
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική “κάθαρση”: Ρωσία και Κατάρ συνεχίζουν την πορεία προσέγγισης

Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στη Ρωσία, τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και η ανταλλαγή εμπειρίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Πριν από μερικά χρόνια οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας και Κατάρ είχαν κλονισθεί. Το Δεκέμβριο του 2011 ανακοινώθηκε η υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων.

Στη συνέχεια, οι διμερείς σχέσεις αναθερμάνθηκαν με την αλλαγή γενεών στην ανώτατη ηγεσία του Κατάρ. Τον Ιούνιο του 2013 ο πρίγκιπας διάδοχος Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαμάντ Μπεν Χαλίφα Αλ Θάνι στη διακυβέρνηση του Κατάρ, και στις 5 Φεβρουαρίου του 2014 πραγματοποιήθηκε, στο Σότσι, η πρώτη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ταμίμ Μπιν Χαμάντ. Η πρόσφατη επίσκεψη στη Ρωσία του εμίρη του Κατάρ, προσθέτει ένα νέο ''λιθαράκι'' στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρωσία ο εμίρης πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις, μεταξύ αυτών, με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο και τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν. Η σημαντικότερη φυσικά ήταν αυτή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου, σύμφωνα με τον εμίρη του Κατάρ, η Ρωσία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη της παγκόσμιας σταθερότητας, γι' αυτό και η συμμετοχή της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σ' αυτή τη δύσκολη περιοχή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα του- όπως δήλωσε- επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία και την από κοινού εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα αυτά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε — στη διάρκεια της συνάντησης, στο Κρεμλίνο — ότι, η λύση στη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή πρέπει να αναζητηθεί μαζί με το Κατάρ, έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο. Υπογράμμισε δε, ότι, η Ρωσία υπολογίζει να εξετάσει μαζί του (σ.σ. με το Κατάρ) αυτή την κατάσταση, να ανταλλάξει μαζί του απόψεις και να αναζητήσει τρόπους και λύσεις όσον αφορά τα πιο δύσκολα και προβληματικά ζητήματα.

Τις χώρες συνδέουν και κοινά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, ενώ το Κατάρ υπολογίζει επίσης και στην ενίσχυση της επενδυτικής συνεργασίας, δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ.

Μια άλλη "γέφυρα" στις σχέσεις των δυο χωρών είναι ο αθλητισμός. Πρώτα η Ρωσία (2018) και μετά το Κατάρ (2022), πρόκειται να φιλοξενήσουν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Πούτιν και ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι επιβεβαίωσαν την επιθυμία για στενή συνεργασία των δύο χωρών κατά την προετοιμασία των διοργανώσεων.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την οικοδόμηση των διμερών σχέσεων θα αποτελέσουν μια καλή βάση για τα επόμενα βήματα.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr