ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μάρδας: Αυτή τη στιγμή, η ρωσική αγορά παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάρδας: Αυτή τη στιγμή, η ρωσική αγορά παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες

Ο έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ο Δημήτρης Μάρδας μιλάει στο ραδιόφωνο εκπομπή Σπούτνικ Express.

Κύριε υπουργέ καλημέρα σας από τη Μόσχα είμαι ο Δημήτρης Λιάτσος από την εκπομπή «Sputnik express» ένα πρόγραμμα που όπως θα ξέρετε μεταδίδει στην Ελλάδα από τη Ρωσία και δεν έχει τίποτε άλλο στον στόχο του αυτό που έχει και η δική σας διακυβερνητική επιτροπή με τον κ. Σακαλώφ τις ελληνορωσικές σχέσεις. Θέλω κύριε υπουργέ και να σας χαιρετίσω αλλά και να σας κάνω το πρώτο ερώτημα. Χθες είχατε στην Αθήνα μια σύσκεψη αναφορικά με την ελαφρά βιομηχανία με το ένδυμα και τις προσπάθειες που μπορούνε να γίνουνε σε μία κατάσταση στη ρωσική αγορά που αλλάζει συνεχώς. Υπάρχουν δείγματα εδώ πέρα και δυσκολιών αλλά και δυνατοτήτων που προσφέρονται με βάση και τις εξελίξεις της Ρωσίας σε σχέση με άλλες χώρες γείτονες. Θα ήθελα δυο λόγια να ενημερώσουμε τι συζητήσατε χθες με τους παράγοντες της αγοράς πάνω στο θέμα της ένδυσης;

Όχι, μόνο ένδυση είναι και νήματα είναι και τα παπούτσια. Η σκέψη μας είναι καθώς υπάρχει μια σύσφιξη των σχέσεων των εμπορικών σχέσεων και αυτή τη μεθοδεύουμε και σε θεσμικό επίπεδο με τις μικτές διυπουργικές επιτροπές η οποία έγινε η τελευταία στο Σότσι, η επόμενη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο Σεπτέμβρη και ενόψει του έτους Ρωσίας-Ελλάδας το 2016 και θα γίνει και μια ενδιάμεση συνάντηση με τον κ. Σολογκώφ αυτό προτείνεται τουλάχιστον μικρής έκτασης κατά τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να κάνουμε και μια επισκόπηση του τι έγινε στο προηγούμενο εξάμηνο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και βλέποντας ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης της βιομηχανίας του νήματος, του δέρματος, των παπουτσιών πιο συγκεκριμένα και των ρούχων στη ρωσική αγορά. Εγινε μια συνάντηση με φορείς του συγκεκριμένου κλάδου στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα συνεχιστούν αυτές εδώ οι συναντήσεις, έχουμε την έκθεση που θα γίνει τώρα το Φλεβάρη της ένδυσης στη Μόσχα αλλά πέρα από την έκθεση όπου θα πάρουν μέρος κάποιες ελληνικές εταιρείες. Πέρα από την έκθεση σκεφτόμαστε και κάποιους άλλους τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες παραγωγούς και τους Ρώσους εμπόρους στην προκειμένη περίπτωση. Αυτά συζητήσαμε σε αυτή τη συνάντηση.

Πώς είναι το κλίμα στην Ελλάδα, διότι πράγματι την έκθεση που είπατε την ξέρω, είναι ετήσια είναι μεγάλη έκθεση. Έρχονται κάποιοι παράγοντες από την Ελλάδα παίρνουν μέρος κάθε χρόνο.

Και θα έρθουν πάλι 8 με 10 επιχειρήσεις από όσο γνωρίζω θα έρθουν αυτή τη φορά με το Enterprise Greece.

Το ερώτημά μου κύριε υπουργέ είναι ότι από αυτές τις επιχειρήσεις πολύ λίγες από τις 8 με 10 πολύ λίγες είναι αυτές που στέλνουνε προϊόντα εδώ. Είναι κάποιες και έχω σήμερα τη δυνατότητα να μιλήσω με κάποιους από τους εκπροσώπους αλλά έρχονται παρουσιάζουν και φεύγουν. Τώρα θα το πάρουμε πιο σοβαρά, πιο ζεστά το θέμα γιατί εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας και είμαι και θιασώτης των διμερών σχέσεων ότι έχει υπάρξει μια αναθέρμανση των διμερών σχέσεων αλλά θα πρέπει να δούμε και το δια ταύτα. Καλά τα λέω;

Προσέξτε τι γίνεται, ναι σωστά, σωστά. Το κράτος δεν υποκαθιστά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το κράτος απλά και μόνο παρέχει να χρησιμοποιήσω τώρα μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορεί να κινηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του διεθνούς εμπορίου. Το κατά πόσο θα γίνουν δουλειές ή δεν θα γίνουν δουλειές αυτό εξαρτάται από τους επιχειρηματίες και μόνο από αυτούς. Αλλά τι επιδιώκουμε εμείς. Εμείς επιδιώκουμε τις πρώτες επαφές. Επιδιώκουμε να κτίσουμε έναν μηχανισμό υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό είναι κάτι σημαντικό βέβαια έτσι ώστε να ανοίξουμε κάποιες πόρτες, αλλά κατά πόσο αυτές οι πόρτες θα ανοίξουν πολύ ή λίγο εξαρτάται από τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς. Βέβαια, θα μου πείτε το θεσμικό καθεστώς το οποίο ευνοεί την παραγωγή, τις εξαγωγές κλπ σαφώς βοηθάει αλλά πάλι τον τελευταίο λόγο στο τι ακριβώς θα γίνει και ποια θα είναι η έκταση των εξαγωγών τον τελευταίο λόγο τον έχουνε οι Έλληνες εξαγωγείς, εμείς απλά βοηθούμε έτσι ώστε αυτός ο τελευταίος λόγος να έχει υψηλές επιδόσεις. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Σωστά, πολύ σωστά. Θα ήθελα εδώ να πω το εξής έχουμε γίνει μάρτυρες και εγώ το πιστοποιώ από εδώ κάθε φορά από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική αρνητική θα έλεγα εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Δύο τρεις τομείς όπως είναι ο τουρισμός ο ένας όπως είναι η ελαφρά βιομηχανία ο άλλος, ένας τρίτος τομέας όπως είναι οι Τούρκοι εργαζόμενοι και κυρίως στις οικοδομές εδώ στη Ρωσία. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι που βάζει φραγμό θα έλεγα ή τα μειώνει δραστικά η Ρωσία για τους δικούς της λόγους για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με το καθεστώς Ερντογάν το καθεστώς του Κρεμλίνου εν πάση περιπτώσει αναστατώνεται η αγορά σε αυτούς τους τομείς που ανέφερα. Το ερώτημά μου είναι εμείς θα είχαμε τη δυνατότητα τουλάχιστον σ΄αυτόν τον τομέα που συζητήσατε χθες το βράδυ στην ένδυση-υπόδηση να δούμε ξανά τη ρωσική αγορά σαν έναν φορέα, σαν μια κατεύθυνση όπως και πριν από 25-30 χρόνια. Θυμάμαι τότε που δεν υπήρχε αγορά εδώ πέρα και γινόταν με administration κατευθύνσεις κάποια πράγματα στη σοβιετική εποχή εννοώ τότε είχαμε αρκετά καλή εξαγωγή στο υπόδημα το θυμάμαι πολύ καλά αυτό ήμουν φοιτητής τότε εδώ αλλά και στην ένδυση. Τώρα σε συνθήκες αγοράς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια δεύτερη έφοδο στον ρωσικό ουρανό;

Εκείνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να επεκταθούμε στη ρωσική αγορά έτσι ώστε να κερδίσουν έδαφος οι Έλληνες παραγωγοί εκμεταλλευόμενοι το ό,τι μπορούν να εκμεταλλευτούν. Γενικά υπάρχει στην Ελλάδα μια προσπάθεια επανεξέτασης όλου του ντοσιέ που έχει σχέση με την κλωστοϋφαντουργία και ένδυση δεν είναι μόνο έτσι το θέμα της ρωσικής αγοράς απλά και μόνο θεωρούμε τώρα η ρωσική αγορά παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες, τα εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα απ΄ότι στο παρελθόν ως εκ τούτου όπως προσπαθούμε να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τόσο κόσμο με τόσες άλλες χώρες στην περιοχή μας στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και ενόψει βέβαια του εμβληματικού έτους 2016 αυτές οι προσπάθειες ενδυναμώνουν ίσως λίγο περισσότερο με τη Ρωσία τώρα γιατί έχουμε και το συγκεκριμένο έτος οπότε μπορεί το συγκεκριμένο έτος να είναι και ένα σημείο εκκίνησης για πολύ καλύτερες εμπορικές επαφές.

Εμείς κύριε υπουργέ από αυτό το ραδιόφωνο εδώ πέρα που μεταδίδουμε σε όλη την βόρεια Ελλάδα με κέντρο τη Θεσσαλονίκη θέλουμε ακριβώς να κάνουμε και να σας στηρίξουμε προς αυτή την κατεύθυνση που λέτε και εσείς και να στηρίξουμε όχι μόνο τις κυβερνητικές προσπάθειες που γίνονται προς τα εδώ αλλά κυρίως αυτό που εσείς πολύ σωστά είπατε την επιχειρηματική δραστηριότητα που εγώ εδώ στη Μόσχα βλέπω ότι πράγματι αρχίζει να κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση της ένδυσης και της υπόδησης. Σας ευχαριστώ για όσα είπαμε και εύχομαι σύντομα να σας δούμε και στη Μόσχα.

Έτσι κι αλλιώς ανεβοκατεβαίνουμε οπότε θα αρχίσει και υπό τη μορφή των ταξιδίων του υπουργείου εξωτερικών θα επισκεφτούμε και τη Μόσχα γιατί υπάρχουν και διάφορα θέματα τα οποία λύνονται δια ζώσης και είναι λίγο δύσκολο να λυθούν με έστω μια μέρα επαφών. Λύνονται το πρωί και το βράδυ ξαναγυρίζουμε πάλι πίσω. Δεν είμαστε και τόσο μακριά οπότε μπορούμε με μεγάλη άνεση να ερχόμαστε στη Μόσχα ή να έρχονται και αυτοί εδώ και ούτε τα έξοδα μετακίνησης και μεταφοράς είναι ιδιαίτερα ψηλά και οπότε αυτό μας δίνει και την άνεση των καλύτερων προσωπικών επαφών.

Σας ευχαριστώ και πάλι.