ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Μόσχα δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση ή διάσπαση της Ε.Ε.
© Sputnik/Vladimir Sergeev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μόσχα δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση ή διάσπαση της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η οποία ήταν αφιερωμένη στα αποτελέσματα της δραστηριότητας της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής το 2015, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι, σήμερα μπορεί να παρατηρήσει κανείς «πόσο δύσκολα διαμορφώνεται μια ενιαία γραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι αυτό δεν αφορά μόνο την προσφυγική κρίση. Αλλά, όπως δήλωσε, η Ρωσία «δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση της Ε.Ε., τη δημιουργία ρωγμών σε αυτή, ή τη διάσπασή της». Υπογράμμισε δε, ότι, ότι «Εμείς θέλουμε μια ενιαία, ισχυρή Ε.Ε., με την οποία θα μπορούμε να έχουμε μια άνετη συνεργασία και στην οικονομία, και σε όλα τα άλλα ζητήματα, πλην όμως δεν γίνεται και να μην βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν».

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Γερμανίας στη διασφάλιση της ενότητας της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι, οι σχέσεις Ρωσίας και Γερμανίας δεν βρίσκονται σε καμιά περίπτωση σε κρίση, και πολύ περισσότερο, σε αδιέξοδο.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι «Η λειτουργία αρκετών μηχανισμών που μας βοηθούν να προχωρούμε, πραγματικά αντιμετωπίζει επιπλοκές, αλλά δεν έχει διακοπεί, κατά πρώτο λόγο χάρη στη στάση των γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να συμβάλλουν ενεργά στην ενίσχυση των σχέσεων με τους ρώσους εταίρους τους».

Επίσης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια προοδευτική ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ευρώπη και την Ε.Ε., υπό τον όρο, όμως, ότι, αυτή θα προσφέρει οφέλη σε ισότιμη βάση και ταυτόχρονα θα αποκλείει την ανάμιξη του ενός στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, και θα σέβεται τα θεμελιώδη συμφέροντα της κάθε πλευράς.

Πηγή: www.ria.ru