ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ:Οι εταίροι στην Αρκτική πρέπει να αποφύγουν αντιπαραθέσεις στην περιοχή
© Sputnik/Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ:Οι εταίροι στην Αρκτική πρέπει να αποφύγουν αντιπαραθέσεις στην περιοχή

Η Ρωσία είναι ανοικτή για την από κοινού υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της, και ευελπιστούμε, είπε ο Λαβρόφ, οτι και άλλα κράτη πλησίον της Αρκτικής, κατανοούν τον κίνδυνο τυχόν συγκρουσιακών προσεγγίσεων στην περιοχή.

Το άνοιγμα και η υλοποίηση των συλλογικής κλίμακας έργων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Αρκτικής ζώνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περιλαμβάνει την ανάπτυξη στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού ως τη συντομότερη διαδρομή για τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς και την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των υποδομών που αφορούν τις μεταφορές και τον τουρισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Shared Voices, αφιερωμένο στην 20η επέτειο του Αρκτικού Συμβουλίου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα μένει σταθερά προσηλωμένη στο ότι   «η οικονομική ανάπτυξη στην Αρκτική πρέπει να εξελιχθεί, με τρόπο ώστε να πληρούνται αυστηρά όλες οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις, με τον δέοντα σεβασμό προς τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους".

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία θεωρεί την Αρκτική ως «το έδαφος, με αμοιβαίο σεβασμό στον διάλογο", και ευελπιστεί ότι και άλλα κράτη της Αρκτικής έχουν επίγνωση του κινδύνου από τυχόν συγκρουσιακές προσεγγίσεις στην περιοχή.

Πιστεύουμε οτι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτόν τον διάλογο. Το διεθνές δίκαιο καθορίζει σαφώς τα δικαιώματα, τόσο της Αρκτικής, όσο και των παραπλήσιων χωρών.Είμαστε προσηλωμένοι στον πολιτισμένο διάλογο για την διευθέτηση όλων των επίμαχων ζητημάτων, είπε ο ρώσος αξιωματούχος και εξέφρασε την ελπίδα οτι οι εταίροι που μετέχουν στο Αρκτικό Συμβούλιο, έχουν επίγνωση των κινδύνων, και της "εισαγόμενης" έντασης.

Πηγή: www.ria.ru