ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό» δήλωσε ο Γ. Μουζάλας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό» δήλωσε ο Γ. Μουζάλας

Σήμερα θα συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων η έκθεση του Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots.

Ενιαία ευρωπαϊκή στάση σε Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζητά ο Γ. Μουζάλας
«Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα… Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουμε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους» επεσήμανε o αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, στον ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα. 

Αναφερόμενος στην απόφαση της Δανίας να παίρνει τα τιμαλφή από τους πρόσφυγες, σημείωσε: «Μου θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους… η Ιστορία είναι πολύ νωπή» και πρόσθεσε: «Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» υπογράμμισε.

Γ. Μουζάλας: Ορισμένοι στην Ευρώπη συνεχίζουν να ενοχοποιούν την Ελλάδα για το τεράστιο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι σήμερα θα συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων η έκθεση του Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots. «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά ανέφερε πως «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως έπρεπε να προχωρήσουν», επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα από τα μέσα ώς τα τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά στις αρχές Μαρτίου. Για τις καθυστερήσεις φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Άμυνας, λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι… Δίνει λίγο λιγότερο απ' ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».

Πάντως, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι στην Ευρώπη «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνησή του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές». «"Πνίξτε τους", είπε αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει» ανέφερε για τον Βέλγο υπουργό, Τέο Φράνκεν.

«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (…) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ