ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχόλιο Μ. Σιμονιάν για την ιδέα αμερικανικού οργανισμού να κλείσουν τα RT και Sputnik
© Sputnik/Vladimir Trifolov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλιο Μ. Σιμονιάν για την ιδέα αμερικανικού οργανισμού να κλείσουν τα RT και Sputnik

Η αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού RT και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Rossya Segodnya Μαργκαρίτα Σιμονιάν, σχολίασε την πρόταση του διευθυντή του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου Μακέιν και πρώην διευθυντή του ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού Freedom House Ντέιβιντ Κράμερ να κλείσουν το RT και το Sputnik.

Ο Κράμερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της λιθουανικής εφημερίδας Veidas για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί «η ρωσική πληροφοριακή μηχανή ελέγχου», ανέφερε δυο τρόπους. Πρώτον, αυτός προτείνει να παρακολουθηθούν τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων μέσων ενημέρωσης όπως τα RT, Sputnik και άλλων, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό, είτε απλούστατα να κλείσουν, «όχι λόγω των όσων δημοσιεύουν, αλλά για την πηγή των εσόδων τους». Το μέτρο αυτό ο Μακέιν το χαρακτήρισε «ευθεία επίθεση». Η δεύτερη μέθοδος του Κράμερ προϋποθέτει την οικονομική στήριξη ΜΜΕ που απευθύνονται στο κοινό της Ρωσίας, καθώς και σ' εκείνο ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης.

Σχολιάζοντας την ιδέα του Κράμερ, η αρχισυντάκτρια του RIA Novosti Σιμονιάν ανέφερε ότι «Ο κύριος Κράμερ δεν κουράζεται να προσφέρει συγκινήσεις. Εμάς πρέπει να μας κλείσουν επειδή λαμβάνουμε κρατικά κονδύλια, ενώ τα αμερικανικά Μέσα που κάνουν παραγωγές στο εξωτερικό και τα οποία λαμβάνουν πολλαπλάσια χρήματα από το κράτος, πρέπει να πάρουν ακόμη περισσότερα. Πολύ έξυπνο».

Νωρίτερα, η υπηρεσία τύπου του Sputnik σχολίασε ως εξής τις δηλώσεις του Κράμερ: «Η πρόταση του κυρίου Κράμερ αντιβαίνει στο ίδιο το νόημα των ευρωπαϊκών αρχών της ελευθερίας του λόγου και του τύπου. Ουσιαστικά, μιλά για λογοκρισία. Την κατάσταση κάνει ακόμη χειρότερη το γεγονός ότι τόσο περίεργες προτάσεις διατυπώνει στη Λιθουανία ο πρώην πρόεδρος του Freedom House, ενός κοινωνικού οργανισμού που καλείται να πρεσβεύει τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον κόσμο. Το Sputnik, είναι διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο που κάνει παραγωγή σε περισσότερες από 30 γλώσσες του κόσμου. Η διεύθυνση σύνταξης του Sputnik λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των ΜΜΕ».

Πηγή: www.ria.ru