ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.
© Sputnik/Vladimir Sergeev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.

Στον σύγχρονο, ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος ικανό από μόνο του, χωρίς συνεργασία με άλλα, να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Ομοίως και οι αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, δεν μπορούν να είναι βιώσιμες.

Γι' αυτό και η αξία των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε. Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Είναι απολύτως προφανές ότι, σήμερα καμία παγκόσμιας σημασίας απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς να υπολογιστεί η θέση της Ρωσίας, καθώς αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της διευθέτησης των παγκοσμίων κρίσεων.

Η συμβολή της Ελλάδας στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της είναι εξίσου σημαντική, καθότι οι Έλληνες επί πολλά έτη διατηρούν σταθερά καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, και μπορούν να καταστούν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί ν' αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας. Καθώς, στον ένα χρόνο που στην εξουσία βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώθηκαν εμφανείς αλλαγές, όχι μόνο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό κι την οικονομία, αλλά, παρατηρείται και έντονη ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Το 2015 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν τακτικές προσωπικές συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες. Όπως σημειώνουν παρατηρητές, όλες τους ήταν εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, κύριο θέμα των συνομιλιών στη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν οι κυρώσεις (σ.σ. από τη Δύση) σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες έπληξαν σοβαρά και την ελληνική οικονομία. Ύστερα από τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η επίσκεψή του έθεσε τις βάσεις για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.

Τον (περασμένο) Ιούνιο, στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, οι δυο ηγέτες συζήτησαν νέα προγράμματα στον τομέα της ενέργειας, ενώ, το Σεπτέμβριο σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, τις περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως το ζήτημα της ροής των προσφύγων.

Εντείνουν εμφανώς τις επαφές τους και τα υπουργεία Ρωσίας και Ελλάδας. Με ιδιαίτερη επιτυχία αναπτύσσεται η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Ειδικότερα, στον τουριστικό τομέα, η ηγεσία του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου ετοιμάζει πακέτα προτάσεων για να καταστήσει τη χώρα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες — γιατί όχι — τον πρώτο στις προτιμήσεις τους.

Το 2016, που έχει ανακηρυχθεί Έτος φιλίας Ρωσίας και Ελλάδας, μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στο αφιερωματικού χαρακτήρα έτους, μπορούν στρατηγικά να προσδώσουν μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο κρατών και λαών, οι οποίοι εδώ και πολλούς αιώνες συνδέονται με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr